Direct naar artikelinhoud
CoronavirusVerenigde Staten

VS stevenen af op 500.000 coronadoden, Biden stelt plan voor: ‘Het zal maanden duren om het tij te keren’

President Joe Biden.Beeld REUTERS

Amerikaans president Joe Biden waarschuwt dat de dodentol van de coronapandemie in de VS volgende maand wellicht boven de 500.000 zal stijgen. ‘Het gaat maanden duren voor we het tij kunnen keren’, zei de president tijdens de voorstelling van zijn plan om het virus aan te pakken.

“Laat me duidelijk zijn: we geraken hierdoor. We geraken door deze pandemie. Hulp is op komst”, zei de nieuwe president. “Vandaag onthul ik een nationale strategie om de pandemie te verslaan. Onze strategie is uitgebreid, gebaseerd op wetenschap, niet op politiek.”

Maar het zal maanden duren alvorens beterschap in zicht komt. “We zijn ook niet van het ene moment op het andere in deze situatie terechtgekomen.” Het hoofd van zijn coronateam liet intussen optekenen dat “de erfenis van Trump nog veel erger is dan verwacht”.

‘Tragische kostprijs’

Biden spaarde het coronabeleid van zijn voorganger niet. “Het voorbije jaar konden we niet rekenen op de federale regering om met hoogdringendheid en focus te handelen. En we hebben de tragische kostprijs daarvan gezien.”

De VS zijn het hardst getroffen door het coronavirus. Meer dan 24 miljoen Amerikanen raakten besmet, en meer dan 407.000 mensen zijn aan het virus overleden. De voorbije weken werden 3.000 à 4.000 overlijdens per dag opgetekend. 20 procent van alle Covid-doden in de wereld waren in de VS te betreuren, stipte Biden aan.

Biden wil onder meer extra geld doorsluizen naar de staten, zodat die hun rol in de strijd tegen het virus kunnen opnemen. Daarnaast riep hij de Amerikanen op om de komende 99 dagen een mondmasker te dragen. 

Ook wil de nieuwe president tests en vaccins ruimer beschikbaar maken. In zijn eerste 100 dagen als president mikt hij op 100 miljoen vaccins. Gevraagd door een journalist of dat wel genoeg is, antwoordde Biden: “Toen ik het aankondigde, zeiden jullie allemaal dat het niet mogelijk is. Komaan, give me a break, man. Het is een goede start.”