Gent zal Koning Leopold II-laan nieuwe naam geven

Na de buste verdwijnt nu ook de laan. ©  fvv

Stad Gent maakt komaf met de Koning Leopold II-laan. Burgemeester Matthias De Clercq (Open VLD) volgt hierin een van de 30 aanbevelingen rond dekolonisering in de stad. Een nieuwe naam voor de laan langs het Citadelpark is er nog niet.

mdm
Bron: BELGA

De kogel is door de kerk: de Leopold II-laan zal een nieuwe naam krijgen. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) gaat akkoord met een advies daarover. In april 2019 werd op initiatief van bevoegd schepen Tine Heyse (Groen) een groep opgericht die 30 aanbevelingen deed rond dekolonisering, waaronder de naamsverandering. Bewoners krijgen een financiële tussenkomst voor de administratieve overlast die de naamswijziging met zich meebrengt.

De Leopold II-laan is een centraal gelegen boulevard langs het Citadelpark die al eerder de aandacht trok van demonstranten die zich stoorden aan de verwijzing naar het koloniale verleden van België. Het standbeeld van Leopold II in het Citadelpark werd al verwijderd nadat het herhaaldelijk beklad werd uit protest.

Hoe ga je om met koloniale symbolen? Lokale besturen kregen een handleiding

‘Op voorstel van de burgemeester zal er een nieuwe straatnaam worden voorgelegd aan het college en de gemeenteraad die refereert aan de lokale geschiedenis en de nabijgelegen erfgoedsite’, klinkt het donderdagavond na afloop van een zitting van de groep.