Direct naar artikelinhoud
Vlaamse filmMatthias Schoenaerts

Hoe Michaël Roskam (al dan niet) Matthias Schoenaerts op uw scherm smokkelde

Antoine Princen in 'Het slachtoffer', of is het toch Matthias Schoenaerts?Beeld VRT

De Vlaamse filmgeschiedenis heeft er een mysterie bij: wie speelde de hoofdrol in Het slachtoffer, Michaël Roskams Lockdown-kortfilm die gisterenavond op Eén werd uitgezonden? Een ex-gevangene met een zwaar verleden? Of Matthias Schoenaerts, goed verstopt onder een masker en een vuistdik West-Vlaams accent?

Wie is Antoine Princen? Misschien hebt u het zich gisterenavond ook afgevraagd toen u op Eén naar Lockdown zat te kijken. Zijn naam prijkte helemaal bovenaan de aftiteling van Michaël Roskams Het slachtoffer, de laatste in een reeks van twaalf kortfilms. Princen speelt op ijzingwekkende wijze een gevangene die tot zijn eigen verbazing bezoek krijgt van zijn eigen slachtoffer, en verstrikt raakt in zijn eigen gedachten.

“Antoine is zelf een ex-gevangene”, vertelt Roskam ons aan de telefoon. “Matthias Schoenaerts en ik zijn allebei verbonden aan De Huizen, een vzw die werkt rond detentie, en we hebben bovendien met Le Fidèle (Roskams film uit 2017, met Schoenaerts in de hoofdrol, LT) premières georganiseerd in gevangenissen. Daar hebben we Antoine Princen leren kennen. Hij vertelde me ooit dat hij graag zou acteren, en ik wilde hem nu die kans geven.”

Maar zijn wij gek als we doorheen het vuistdikke West-Vlaamse accent van Antoine Princen toch duidelijk het stemtimbre van Matthias Schoenaerts zelf menen te herkennen? Het zou niet de eerste keer zijn dat Roskam met Schoenaerts’ uiterlijk speelt – voor Rundskop liet hij de acteur kilo’s spiermassa kweken en plakte hij hem een valse neus op –, en het lijkt alleszins aannemelijker dat een klasbak met zoveel kilometers op de teller zich zou wagen aan een intense, tussen passie en waanzin schipperende monoloog van tien minuten, dan een absolute beginner als Princen. Schoenaerts zelf ontkent met klem: “Ik heb Antoine Princen gecoacht, dat wel. Maar ik speel niet mee in de film”, laat hij weten vanuit Los Angeles.

Siliconen masker

Toch zijn er redenen genoeg om te denken dat Roskam hier een The Masked Singer’tje heeft uitgehaald. Volgens een zeer betrouwbare bron zou Schoenaerts wel degelijk op de set gespot zijn. Zij het wel compleet onherkenbaar: vroeg in de ochtend zou hij drie uur lang in de make-upstoel hebben doorgebracht voor een totale make-over. Op zijn gezicht werd een volledige prothese aangebracht – een siliconen masker dat hem wel nog toeliet om zijn personage van de nodige mimiek te voorzien, maar zijn eigen, wereldberoemde trekken goed verstopte. Het enige nadeel: liters zweet die langs de randen van zijn maskers naar buiten stroomden, want Lockdown werd gedraaid in volle hittegolf.

Zijn West-Vlaamse tongval zou Schoenaerts dan weer te danken hebben aan Bruggeling Gilles Coulier, die het Lockdown-project samen met Maarten Moerkerke op poten zette, en door zijn bejubelde reeks Bevergem bekendstaat als een van de grootste pleitbezorgers van het West-Vlaams. En de naam ‘Princen’? Een verwijzing naar het toneelstuk De kleine prins, waarin Schoenaerts al op negenjarige leeftijd acteerde naast zijn vader Julien?

Natuurtalent

Michaël Roskam reageert onverstoorbaar wanneer we hem opnieuw opbellen. “Dat Antoine Princen eigenlijk Matthias Schoenaerts zou zijn, lijkt me sterk. Ik heb op de set alleen Antoine Princen gezien. Matthias is zelfs bewust van de opnames weggebleven, omdat we niet te veel druk wilden leggen op Antoine bij zijn acteerdebuut. Maar Antoine is gewoon een natuurtalent. Hij gaat nog carrière maken, denk ik”, klinkt het geamuseerd.

Dat er op het internet geen letter terug te vinden valt over Princen, is niet verdacht volgens Roskam: “Antoine heeft een zwaar crimineel verleden, en heeft na zijn vrijlating dan ook een nieuwe identiteit gekregen om een nieuw leven te kunnen uitbouwen.” De harde waarheid, of een intrigerende pitch voor een volgende langspeelfilm van Michaël Roskam? Oordeelt u vooral zelf.

‘Het slachtoffer’ en de andere ‘Lockdown’-kortfilms zijn te herbekijken op VRT Nu.