Wat staat er naast reizen nog op agenda Overlegcomité?

 ©  Marc Gysens

De cijfers laten vandaag nog niet toe om versoepelingen aan te kondigen, maar misschien wordt wel al een beetje perspectief geboden.

Christof Vanschoubroek

Ondanks de waarschuwingen pakten in de kerstvakantie toch 160.000 mensen hun koffers. Voor premier Alexander De Croo (Open VLD) is dat het bewijs dat de zachte hand niet helpt. Daarom wil het Overlegcomiténiet-essentiële ­reizen verbieden, ­zeker tot na de krokusvakantie. Het principe is eenvoudig, maar het wordt nog een hele oefening om precies af te bakenen wanneer een reis al dan niet essentieel is. De quarantaineverplichting wordt wellicht opgetrokken van zeven naar tien dagen. Om de pil te verzachten maakt de federale regering normaal gezien ook een pakket steunmaatregelen voor de reissector bekend.

Daarnaast wordt eraan gedacht om wie uit het buitenland komt, sneller te verplichten om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Vandaag ontsnapt wie minder dan 48 uur in het ­buitenland was aan die verplichting. De federale regering wil die termijn op zestien uur brengen.

Contactberoepen

De beslissing om in Vlaanderen de secundaire scholen al een week voor de krokusvakantie te sluiten en over te schakelen op afstandsonderwijs wordt wellicht vandaag zonder veel problemen gevalideerd door het Overlegcomité. De cijfers laten vandaag nog niet toe om versoepelingen aan te kondigen, maar misschien wordt wel al een beetje perspectief geboden. Bij een versoepeling zullen eerst de contactberoepen, zoals de ­kappers, aan de beurt ­komen. In regeringskringen viel gisteren te horen dat de contact­beroepen misschien half ­februari – als de cijfers gunstig evolueren én met verstrengde protocollen – eventueel ­zouden kunnen heropstarten. Maar de vraag is of het Overleg­comité een perspectief zal durven uit te spreken.