Direct naar artikelinhoud
Rusland

Russische politie arresteert aanhangers Navalny in aanloop naar nationale demonstraties

Russische politie arresteert aanhangers Navalny in aanloop naar nationale demonstraties
Beeld REUTERS

In aanloop naar landelijke demonstraties van komende zaterdag heeft de Russische politie talloze oppositieactivisten gearresteerd. De politie haalde in zeker elf steden aanhangers van Aleksej Navalny uit hun woningen.

In Moskou arresteerden agenten onder meer Navalny’s woordvoorder Kira Jarmisj en Ljoebov Sobol, de nummer twee van Ruslands oppositiebeweging. De meeste arrestanten worden vastgehouden wegens ‘oproepen tot een illegale demonstratie’.

Het Kremlin wil voorkomen dat Russen zaterdag door het hele land de straat opgaan om te demonstreren voor de vrijlating van Navalny. Navalny werd zondag bij zijn terugkeer naar Rusland gearresteerd en een dag later veroordeeld in een showproces. Via een reeks aan nieuwe strafzaken kan hij veroordeeld worden tot 13,5 jaar strafkamp.

President Poetins veiligheidsdiensten arresteerden ook verschillende makers van Navalny’s documentaire over een tsaristisch paleis met onder meer een ijshockeystadion, een theater en een paaldanskamer. Het zwaarbewaakte paleis is volgens Navalny speciaal gebouwd voor Poetin met een miljard euro aan belastinggeld. De documentaire is in de afgelopen drie dagen meer dan 56 miljoen keer bekeken op YouTube.

De autoriteiten hebben Russen gewaarschuwd om niet deel te nemen aan de demonstraties. Mensen die toch gaan, riskeren hun baan, hun plek op een universiteit en hun vrijheid.

Navalny’s documentaire is hier te bekijken met Engelse ondertitels