Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Kroop Trump in de huid van Biden? QAnon-aanhangers gaan ver om complottheorie overeind te houden

Onder de relschoppers die eerder deze maand het Capitool bestormden, waren ook aanhangers van de QAnon-beweging.Beeld AFP

Grote teleurstelling bij veel volgelingen van de QAnon-beweging. 20 januari had de ‘Great Awakening’ moeten worden waarop Democratische leiders zouden worden gearresteerd wegens het runnen van een pedofielennetwerk, maar er gebeurde niets. Joe Biden werd gewoon als president beëdigd. Al zou Donald Trump volgens sommigen in de huid van Biden zijn gekropen.

en

Er vonden woensdag geen massale arrestaties plaats, zoals werd voorspeld, en al snel sloeg de vertwijfeling toe. “Ik denk niet dat dit de bedoeling is”, postte iemand op een QAnon-forum tijdens de eedaflegging van Biden. “Hoe lang kan het duren vooraleer de politie de trappen op rent en hem arresteert?” 

“Voelt iemand anders zich ook meer dan teleurgesteld? Het is alsof je een kind bent dat een groot cadeau onder de kerstboom ziet staat en je denkt dat het exact is waarop je gehoopt hebt, maar wanneer je het opent besef je dat het een klomp steenkool is”, verwoordde een ander het. 

Lees ook: De rode draad bij QAnon? De media zijn slecht, Trump is goed

“Een hoop YouTube-journalisten hebben zojuist een hele hoop geloofwaardigheid verloren”, reageerde een QAnon-aanhanger in een van de QAnon-chatrooms op internet boos. Een ander riep aanhangers op wakker te worden. “We zijn erin geluisd.”

Zelfs Ron Watkins, de voormalige beheerder van 8kun (het voormalige 8chan, waarop QAnon-aanhangers actief zijn, geloofde er niet meer in. “We hebben alles gegeven. Nu moeten we onze kinnen omhoog houden en zo goed als mogelijk terugkeren naar onze levens.” Watkins werd door sommigen dan ook meteen bestempeld als dekmantel voor de CIA.

Experimentele operatie

Sommige groepen kwamen tot de conclusie dat ze het misschien niet bij het juiste eind hadden wat betreft Biden. Hij zou mogelijk zelfs deel uitmaken van de pogingen van Trump om de wereldwijde samenzwering te ontmantelen. Maar het kan nog gekker. Enkelen lanceerden zelfs de theorie dat het toch Trump was die woensdag de eed heeft afgelegd. Trump zou immers via een “experimentele operatie” het gezicht van Biden hebben gekregen, terwijl Biden zal “boeten voor zijn misdaden” in de rechtszaken tegen Trump.  

Diehard aanhangers van QAnon riepen echter op tot geduld. “Let op wat er nog gaat gebeuren.” Ze verwezen daarbij ook naar de tekenen dat Trump nog niet van het toneel verdwenen is. Zo stonden er zeventien vlaggen achter Trump tijdens zijn afscheidsspeech. De Q is de zeventiende letter van het alfabet. En beloofde Trump niet om “in een of andere vorm terug te keren”? Diezelfde boodschap lazen ze ook in de afscheidsboodschap van Eric Trump. Hij sloot die af met de woorden: “Het beste moet nog komen.”

Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite pedofiele satanisten zijn, die betrokken zijn bij een complot tegen oud-president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere ‘Q’, een anonieme gebruiker van een internetforum. Die heeft echter al enkele weken niets meer van zich laten horen, schrijft The New York Times.

Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook.