Direct naar artikelinhoud
InterviewHerman Goossens

‘Ik kan het niet anders zeggen, maar ik zie een enorme dreiging voor een derde golf’: Herman Goossens luidt de alarmbel

‘Ik kan het niet anders zeggen, maar ik zie een enorme dreiging voor een derde golf’: Herman Goossens luidt de alarmbel
Beeld Wouter Maeckelberghe

Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) is er niet gerust op, nu hij in zijn labo een snelle toename van de Britse variant ziet. ‘Ik kan het niet anders zeggen, maar ik zie een enorme dreiging voor een derde golf.’

Hoe snel is de toename? 

“Dat gaat vliegensvlug. Op 23 december stelde ik het eerste geval van de Britse variant vast. In de week van 11 tot 17 januari kwamen er 40 stalen bij: een toename van 80 procent. En ik hoor van collega’s uit de andere acht testlabo’s in België net hetzelfde.”

Zoekt u alleen naar de Britse variant?

“Nee, we willen alle varianten in de gaten houden. Maar de toename van de Britse variant is wel het meest onrustwekkend. Want hij vervangt de varianten niet die hier al in omloop waren, hij komt er gewoon bovenop. Dat kan voor een enorme versnelling van de pandemie zorgen. Dat is bijvoorbeeld wat nu gebeurt in Antwerpen. De klassieke variant blijft min of meer stabiel, het is die Britse variant die voor de toename in besmettingscijfers zorgt. Dat zagen we ook al in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Onder strenge maatregelen stabiliseerde of nam de klassieke variant daar zelfs af, terwijl de Britse variant toenam. Daar duurde het lang voor men dat doorhad, we mogen ons niet hetzelfde laten overkomen.”

Hoe snel kan de Britse variant hier de dominante worden?

“Dat is moeilijk te zeggen. Ik had vanochtend nog topoverleg met buitenlandse collega’s, en die waren unaniem: de Britse variant houdt een enorme bedreiging in voor een derde golf. In Frankrijk zou 4 procent van de coronagevallen al door de Britse variant komen, in Nederland zelfs 10 procent. De projecties die collega’s in die landen maken, is dat de Britse variant tegen eind februari, begin maart dominant zou zijn.”

Kunnen we die derde golf nog tegenhouden? 

“Nee, je kunt die hoogstens vertragen. Ik vrees gewoon dat er te weinig mensen zijn die het gevaar van deze acceleratie inzien. We worden een beetje in slaap gewiegd door de relatief lage besmettingscijfers.”

Wat zou u dan voorstellen? Een nog strengere lockdown?

“Ik denk niet dat we mensen nog veel strengere maatregelen kunnen opleggen dan we nu al doen. We moeten beseffen dat het cruciaal is dat we ons nog even daaraan houden, en vooral niet wachten tot het weer te laat is.”