Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Teleurgestelde Proud Boys laten Donald Trump vallen

De Proud Boys zijn een soort van extreemrechtse knokploeg. Ze zijn boos omdat Trump enkele groepsleden geen gratie heeft verleend.Beeld AP

De extreemrechtse groep Proud Boys neemt volgens de Amerikaanse krant The New York Times afstand van voormalig Amerikaans president Donald Trump. Zijn bereidwilligheid om uiteindelijk toch het Witte Huis te verlaten wordt als verraad aanzien, schrijft de krant die berichten op berichtendienst Telegram en socialemediaplatform Gab kon inkijken.

en

De breuk met de voormalige president komt als een verrassing, want jarenlang behoorden de Proud Boys tot de loyaalste Trump-aanhangers. Tijdens een debat met Joe Biden richtte Trump zich zelfs expliciet tot hen, toen hij zei ‘Proud Boys - stand back and stand by’.

Zijn bereidheid om het Witte Huis uiteindelijk toch te verlaten en zijn veroordeling van de bestorming van het Capitool op 6 januari zou voor de breuk gezorgd hebben. De Proud Boys omschrijven hem nu op Telegram als “extreem zwak” en er circuleren ook oproepen om weg te blijven van toekomstige Trump-rally's. 

Daarnaast stoot het de Proud Boys ook tegen de borst dat Trump enkele van hun leden die werden opgepakt tijdens de bestorming van het Capitool geen gratie verleende. Minstens vijf leden van de extreemrechtse groepering moeten voor de rechter verschijnen.

Leden van de Proud Boys tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari.Beeld Photo News