Rechters willen ook leasingwagens in beslag kunnen nemen

© Shutterstock

Als een wegpiraat niet de eigenaar is van de wagen waarmee hij brokken maakt, kunnen rechters die niet in beslag nemen. CD&V heeft nu een wetsvoorstel klaar om dat te veranderen.

Op dit moment kunnen politierechters een voertuig slechts in beslag nemen als de overtreder ook eigenaar is van dat voertuig. “Onverbeterlijke verkeersovertreders rijden doelbewust rond met andermans voertuig, hebben dolle pret op de weg, maar blijven volledig onbestraft”, zegt politierechter Peter D’Hondt daarover.

De Leuvense politierechter Kathleen Stinckens noemt de uitbreiding van de mogelijkheid om ook leasingwagens in beslag te kunnen nemen “prioriteit nummer één voor verkeersveiligheid”.

Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) heeft een wetsvoorstel klaar dat de zogeheten eigendomsvereiste uit de wet moet schrappen. Hij krijgt de steun van partijgenoot en minister van Justitie Koen Geens.

Maar meerderheidspartijen N-VA, Open VLD en MR hebben fundamentele bezwaren bij de maatregel. N-VA vreest voor de implicaties op de leasingmarkt, en wil de leasingmaatschappijen eerst in het debat betrekken. Voor Sabien Lahaye-Battheu, Kamerlid bij Open VLD, “is het eigendomsrecht heilig”. “Daaraan kan niet geraakt worden, of je holt het hele juridische principe van inbeslagneming zelf uit.”

Bedrijfswagenbashing

De leasingsector is not amused.

“Eerdere voorstellen ter zake die door dhr. Van den Bergh werden opgemaakt werden reeds grondig door onze juristen bekeken. Zij maken brandhout van de principes”, aldus een persmededeling van Renta, de Belgische federatie van Voertuigenverhuurders.

“Verkeerscriminelen lachen zich een breuk”, zegt Frank Van Gool, directeur van Renta. “Zij kunnen hun gang gaan en de straf is voor de verhuurder van de lease- of huurwagen. Onze sector werkt al jaren mee aan een vlottere inning van boetes en een betere identificatie van bestuurders, dit tot grote tevredenheid van overheid en politie. Dit soort voorstellen is een oorlogsverklaring aan onze leden”.

“Dit lijkt ons een zoveelste sluikse stap in de bedrijfswagenbashing. Onze sector heeft het beste jaar ooit achter de rug. De interesse voor het voorbije Salon doet het beste vermoeden voor de komende maanden. Zou ons dat niet gegund zijn?”, besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen