Premier De Croo: ‘We moeten dammen opbouwen tegen de mutaties van het virus’

Het Overlegcomité verbiedt niet-essentiële reizen naar het buitenland vanaf eind januari tot 1 maart. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) aangekondigd op de persconferentie na het Overlegcomité. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigt een strategie in drie slagen aan: testen, isoleren, vaccineren.

Premier De Croo begint de persconferentie door te stellen dat de cijfers gestabiliseerd zijn. We hebben daarmee een gunstigere situatie dan de andere landen in Europa. ‘Het toont aan dat we onze doelen kunnen bereiken, wanneer we ons allemaal ergens achter kunnen zetten’, klinkt het. Tegelijk waarschuwt de premier dat ‘mutanten’ van het virus die gunstige situatie bedreigen. ‘Daarom moeten we dammen opbouwen’, aldus De Croo.

Overzicht: dit heeft het Overlegcomité beslist

De eerste dam tegen het virus zijn de bestaande maatregelen: ‘Van handen wassen, tot telewerk en het beperken van onze contacten.’ De Croo benadrukt dat we dit moeten volhouden. ‘Het is de beste bescherming tegen een mogelijke derde golf.’

Premier De Croo werpt een tweede dam op tegen de import van het virus. Daarom komt er een verbod op recreatieve en toeristische reizen. Dat verbod gaat in vanaf woensdag en blijft zeker tot 1 maart van kracht. Essentiële redenen zijn gezinsredenen zoals co-ouderschap of een begrafenis of huwelijk van een familielid. Ook grensarbeid, studies en stages in het buitenland rekent de regering tot een essentiële reis. Reizigers moeten een verklaring op eer kunnen voorleggen bij controle.

‘Mensen zullen één keer een verklaring moeten opmaken’, verduidelijkt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Het Journaal. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en moet ‘ondersteund worden door de nodige documenten’.

Wie in een grensstreek woont, mag voor dagelijkse activiteiten de grens overgaan. Zoals naar de bakker gaan. Het is daar wel verboden om activiteiten uit te oefenen die in ons land niet mogen, zoals een kappersbezoek. Wie voor een essentiële reis minder dan 48 uur naar het buitenland gaat, moet nog altijd geen PLF invullen en moet ook nog altijd niet in quarantaine gaan.

‘Laat het duidelijk zijn: we bouwen geen muur rond ons land’, verduidelijkt De Croo. ‘Ons land blijft bereikbaar, maar enkel voor essentiële redenen.’ De premier begrijpt dat dit ‘zeer ingrijpend’ is, maar hij wijst erop dat het virus -en zeker de varianten- meereist.

De quarantaine wordt aangepast voor een aantal locaties. Reizigers die uit Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Amerika komen, moeten na aankomst tien dagen in quarantaine, in plaats van zeven. Zij moeten een PCR-test voorleggen op dag 1 en op dag 7. Mensen die geen inwoner zijn van ons land moeten een dubbele PCR-test kunnen voorleggen, een bij vertrek en een bij aankomst.

Volg hier het meest recente coronanieuws

Openen de kappers op 13 februari?

Over de niet-medische contactberoepen, zoals kappers, merkt de premier op dat de huidige situatie een opening niet toelaat. Het Overlegcomité biedt hen perspectief op een heropening op 13 februari, maar deze zal enkel kunnen plaatsvinden als de cijfers ‘gunstig evolueren’. De regels in die beroepen worden ook strenger. Zo zullen klanten een chirurgisch mondmasker moeten dragen. Op 5 februari volgt een evaluatie van de cijfers en wordt de knoop doorgehakt. Dan wordt er ook gekeken of binnenlandse vakantieparken en dierentuinen opnieuw kunnen openen.

De premier richtte zich nog tot de andere beroepsgroepen, zoals horeca en de cultuursector: ‘Als wij vandaag zeer ingrijpende maatregelen nemen, dan doen we dat ook voor hen. De ingrijpende maatregelen zijn er om de situatie te verbeteren, zodat we ook aan die sectoren beter nieuws geven’, benadrukt hij.

De steunpakketten worden verlengd. Voor de reissector volgen nog een aantal ondersteunende maatregelen.

Tot slot steekt premier De Croo specifiek de jongeren een hart onder riem: ‘We begrijpen zeer goed dat jullie een bijzondere inspanning leveren.’ ‘Het is normaal dat jullie soms het licht aan het einde van tunnel niet meer zien’, zegt hij, ‘maar spreek erover. Dat doe ik ook op de momenten wanneer ik het moeilijk heb.’ Hij raadt ook aan om, met respect voor de regels, buiten af te spreken met vrienden. ‘We hebben jullie nodig. Jullie zijn onze grootste kracht om dit virus te verslaan en dit leven opnieuw op te bouwen’, klinkt het nog.

Vandenbroucke: ‘Testen, isoleren, vaccineren’

Om het virus te overwinnen, licht minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zijn strategie toe. Die verloopt in ‘drie slagen’: testen, isoleren, vaccineren.

Vandenbroucke wijst erop dat testen de grote troefkaart is van ons land. Ons land zal inzetten op breed testen. De voorbije week, waarin verschillende scholen gesloten werden en hele wijken overgingen tot testen, zijn een voorbode van wat nog zal komen. Door breed te testen kan de ernst van een uitbraak snel ingeschat worden: ‘Op die manier kunnen we snel op de bal spelen’, vat de minister het samen.

De isolatieperiode wordt verlengd naar tien dagen, ‘omdat de nieuwe varianten langer en meer besmettelijk zijn’. ‘Wie de ziekte heeft, moet zich isoleren’, maakt Vandenbroucke nogmaals duidelijk.

De minister maakt zich over het vaccineren geen illusies: ‘Dat zal een hobbelig parcours blijven’, denkt hij. Afgelopen week kreeg de regering heel wat kritiek te verduren nadat Pfizer het aantal beloofde dosissen had teruggeschroefd. Tegelijk wijst Vandenbroucke erop dat het vooruitgaat: ‘Morgen zullen minstens 183.000 Belgen gevaccineerd zijn. We gaan vooruit en dat is van cruciaal belang.’

(avh)