Direct naar artikelinhoud
Impeachment Trump

Impeachmentverklaring tegen Trump gaat maandag naar Senaat

Oud-president Donald Trump.Beeld AFP

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, wil maandag de verklaring van impeachment van Donald Trump naar de Senaat sturen. Op dat moment kan het impeachmentproces in de Senaat beginnen. Dat zegt senator Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat.

en

Gisteren zei Mitch McConnell, leider van de Democraten in de Senaat, dat hij het proces twee weken wilde uitstellen om Trump, inmiddels ex-president, de kans te geven zijn verdediging voor te bereiden. Trump heeft inmiddels Butch Bowers als advocaat aangesteld, een voormalige medewerker van president George W. Bush.

De Senaat is nog bezig met het bekrachtigen van de benoeming van ministers van de nieuwe president Biden. Het is niet duidelijk wat het versturen van de impeachmentverklaring voor deze procedure betekent. Eerder zeiden Republikeinen dat zij niet tegelijkertijd kandidaat-ministers kunnen horen en een impeachmentproces tegen Trump voeren.

Mitch McConnell liet alvast weten niet opgezet te zijn met de timing. “De impeachmentprocedure in het Huis van Afgevaardigden is sneller en minimalistischer geweest dan ooit. De volgende stap mag dan ook niet een inadequaat proces in de Senaat zijn”, zei hij. 

Het Huis van Afgevaardigden zette Trump vorige week af omdat hij op 6 januari zijn aanhangers had opgeroepen om het Capitool te bestormen. Voor een impeachment in de Senaat is een tweederde meerderheid nodig. Dat betekent dat 17 van de 50 Republikeinse senatoren voor afzetting moeten stemmen. Of dat zal gebeuren is zeer de vraag.