Kappers mogelijk open vanaf 13 februari, niet-essentiële reizen verboden tot 1 maart: dit zijn de coronamaatregelen

De Croo licht de maatregelen toe 

Als de cijfers in de goede richting blijven evolueren, kunnen kappers vanaf 13 februari weer aan de slag gaan. De definitieve beslissing daarover wordt op 5 februari genomen. Dat u met de krokusvakantie niet op reis kan, dat staat wel al vast. Vanaf 27 januari en zeker tot 1 maart geldt er een verbod op niet-essentiële reizen om te vermijden dat reizigers varianten op het virus zouden meebrengen.

Thierry Goeman

Kappers en andere niet-medische contactberoepen (schoonheidsspecialisten, tatoeëerders...) kunnen vanaf 13 februari opnieuw aan de slag. Op voorwaarde natuurlijk dat de coronacijfers gunstig blijven evolueren of zelfs verbeteren. Op 5 februari komt er nog een Overlegcomité die de heropening moet bevestigen.

Er zullen wel strikte voorwaarden aan verboden zijn.

*Aan de ingang moeten de contactgegevens van de Covid-19-manager en het aantal toegelaten personen in de kamer (één klant per 10 m², maximaal 2 personen voor ruimtes tussen 10 en 20 m²) aangegeven worden.

*De wachtkamer moet gesloten zijn. Klanten moeten buiten hun beurt afwachten.

*Er mag enkel op afspraak worden gewerkt en er moeten contactgegevens achtergelaten worden. Er moet telkens tien minuten tussen elke afspraak zitten om reiniging en desinfectie van het pand mogelijk te maken.

*Duo-behandelingen zijn verboden.

*Experts bekijken nog of mensen die een contactberoep uitoefenen wekelijks een coronatest moeten ondergaan. En of ze verplicht een FFP2-masker moeten dragen.

*Er mag geen eten of drank worden opgediend en er mogen ook geen tijdschriften of andere lectuur liggen.

*Klanten moeten een chirurgisch masker dragen in plaats van een stoffen masker.

*De ramen en deuren van de zaak moeten te allen tijde open blijven staan.

*Kinderen jonger dan 13 jaar mogen worden begeleid door een volwassene.

LEES OOK. Zo zou uw eerste kappersbezoek er kunnen uitzien

Niet-essentiële reizen worden verboden vanaf 27 januari.

Premier Alexander De Croo, maar ook onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon, maakten eerder al duidelijk dat er mogelijk een verbod op plezierreizen naar het buitenland zat aan te komen, zeker met het oog op de krokusvakantie. Met Kerstmis gingen 150.000 Belgen op vakantie, ondanks het feit dat het fel werd afgeraden. Daarom worden plezierreizen (met het vliegtuig maar ook per boot, trein of met de auto) nu verboden en dit tot na de krokusvakantie.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen goedgekeurd. “Want wij bouwen geen muur rond ons land”, zei de premier na het Overlegcomité.

*Professionele reizen blijven toegelaten.

*Grensbewoners zouden nog steeds de grens mogen oversteken zonder in quarantaine te moeten, maar alleen als ze minder dan 48 uur aan een stuk in het buurland verblijven. Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden gaf gisteren het voorbeeld dat wie aan de grens woont en de dichtstbijgelegen bakker of slager ligt net over de grens, hij of zij daar zonder probleem boodschappen kan doen. Dit om absurde situaties zoals bij de lockdown in het voorjaar te vermijden.

*Wie verantwoordelijk is voor de zorg van een zorgbehoevende persoon in het buitenland zou ook nog mogen reizen.

*Net zoals studenten die in het buitenland studeren.

*Ook omwille van familiale redenen kan het reisverbod opgeheven worden. Bijvoorbeeld in geval van een ernstige ziekte of sterfgeval in de naaste familie, koppels die gescheiden leven of gescheiden ouders die het hoederecht delen maar in verschillende landen wonen.

*Niet residenten die toch naar ons land komen, moeten een dubbele test afleggen.

*Reizen in eigen land (naar zee bijvoorbeeld) mag wel.

*Wie uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika of Zuid-Afrika komt, moet tien dagen in quarantaine.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zei vrijdagavond dat mensen die toch reizen een verklaring op eer zullen moeten invullen.

LEES OOK. Mag ik nog naar Nederland? En wat met duo-behandelingen bij de kapper? Jouw vragen beantwoord

Ook het onderwijs lag vandaag op tafel. Maar voor Vlaanderen blijven de plannen die deze week werden aangekondigd van kracht. Er komt geen algemene mondmaskerplicht. Alleen bij een besmetting van iemand in hetzelfde leerjaar, of als iemand in quarantaine moet, zullen leerlingen en leerkrachten van het 5e en 6e leerjaar uit voorzorg gedurende 14 dagen een mondmasker moeten dragen op school. En de krokusvakantie wordt niet verlengd. Vanaf 8 februari komt er wel een afkoelingsweek met collectief afstandsonderwijs voor het gewoon secundair onderwijs.

Voor de horeca is er nog geen witte rook. Cafés en restaurants moeten nog even wachten om te weten wanneer ze weer zouden kunnen openen. Dat geldt ook voor de cultuursector (buiten de musea).

Minister-president van de Vlaamse regering Jan Jambon (N-VA) zei vrijdagavond wel nog dat er een kleine kans is dat de dieren- en vakantieparken open kunnen voor de krokusvakantie. “Dat zou een welgekomen ontspanning zijn voor veel mensen. Maar ik spreek met twee woorden. Alles zal afhangen van hoe de cijfers verder evolueren.”

bekijk ook

Bekijk hier de integrale persconferentie van 22 januari 2021

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen