©  Peter Malaise

Bereken hier zelf je compensatie voor je zonnepanelen

De 100.000 gezinnen met zonnepanelen én een digitale elektriciteitsmeter krijgen van de Vlaamse regering een eenmalige premie die in het meest extreme geval kan oplopen tot 4.360 euro. “Maar een volledige schadevergoeding is het niet, waardoor de regering nog steeds woordbreuk pleegt”, zegt de oppositie die naar de rechter stapt.

Werner Rommers

De nieuwe financiële regeling komt er omdat gezinnen met zonnepanelen en een digitale meter de dupe dreigden te worden van de beslissing van het Grondwettelijke Hof van vorige week. Die vernietigde de regeling dat deze gezinnen nog 15 jaar lang recht hadden op het voordelige principe van de terugdraaiende teller.

Naast een eenmalige premie besliste de Vlaamse regering vrijdag ook dat deze gezinnen geen prosumententarief moeten betalen, een soort taks om de ongebruikte stroom van hun zonnepanelen op het elektriciteitsnet te mogen zetten.

De hoogte van de eenmalige premie kan worden berekend via deze simulatietool en is sterk afhankelijk van het jaar waarin de zonnepanelen werden geïnstalleerd.

 ©  rr

De reden? De regering wil deze mensen weliswaar “een redelijk rendement van 5 procent” garanderen, maar tegelijk ook niet oversubsidiëren, aldus het kabinet van Vlaams energieminister Zuhal Demir (N-VA). En in sommige jaren was het nu eenmaal een pak voordeliger om zonnepanelen te leggen dan in andere jaren, onder meer vanwege fiscale voordelen, lage energieprijzen of andere economische omstandigheden.

Concreet: voor een doorsnee installatie op maat van een gemiddeld gezin – geïnstalleerd en gekeurd in 2020 – is een compensatie voorzien van 1.308 euro. Wie diezelfde installatie in 2016 aankocht, krijgt volgens cijfers van het kabinet Demir 1.744 euro.

De hoogste compensaties zijn voorbehouden voor gezinnen met warmtepompen, die daarvoor veel meer zonnepanelen installeerden. Zij dreigden de grootste slachtoffers te worden en krijgen daarom ook de hoogste premies. Wie vorig jaar zo’n installatie zette, krijgt 3.270 euro. Wie dat in 2018 deed, krijgt 3.480 euro.

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Wie zijn zonnepanelen voor 2013 plaatste, krijgt geen financiële compensatie, “omdat die al een rendement van 5 procent behaalden.”

Rechtszaak

Volgens Demir is de regeling redelijk voor alle partijen: “We kiezen hiermee voor de gulden middenweg tussen een redelijk rendement van 5 procent op de gedane investering, zonder opnieuw de fout te maken om miljarden te gaan oversubsidiëren op de kap van mensen zonder zonnepanelen.”

De oppositie in het Vlaamse parlement blijft erbij dat de Vlaamse regering woordbreuk pleegt ten opzichte van wie de voorbije jaren zonnepanelen plaatste. “De 1.308 euro premie voor wie vorig jaar een doorsnee installatie plaatste, is niks in vergelijking met de belofte dat ze nog 15 jaar van een terugdraaiende teller konden genieten”, zegt Vlaams parlementslid Tom De Meester (PVDA) die al jarenlang de energiemarkt volgt.

Zijn partij stapt samen met gedupeerde eigenaars van zonnepanelen naar de rechter, waarbij ze een volledige schadevergoeding zullen eisen. (wer)

LEES OOK. Eigenaars zonnepanelen mogen dan toch niet tot 15 jaar lang terugdraaiende teller gebruiken, oordeelt Grondwettelijk Hof

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER