Direct naar artikelinhoud
OverzichtOverlegcomité

Overzicht: dit zijn de nieuwe maatregelen van het overlegcomité

Overzicht: dit zijn de nieuwe maatregelen van het overlegcomité
Beeld DM

Het Overlegcomité heeft geen verrassende maatregelen genomen. Er komt een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland en de kappers krijgen perspectief op heropening. Een overzicht:

Reisverbod

Er komt een verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland. Het reisverbod gaat in vanaf 27 januari en is zeker tot 1 maart van kracht. Voor essentiële grensverplaatsingen, zoals verplaatsingen omwille van co-ouderschap, werk of studie, krijgen een uitzondering.

Met een verbod op essentiële reizen willen de regeringen van ons land verhinderen dat nieuwe varianten van het coronavirus, met name de Britse en Zuid-Afrikaanse, die een pak besmettelijker zijn, ons land binnenkomen. 

Contactberoepen heropenen ten vroegste op 13 februari

Kappers en andere niet-medische contactberoepen kunnen heropstarten op zaterdag 13 februari, op voorwaarde dat de cijfers goed genoeg zijn. Op 5 februari, tijdens het volgende Overlegcomité, zal dit worden geëvalueerd.

Onder ‘niet-medische contactberoepen’ vallen naast de kapperszaken en de barbiers ook de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons en de tatoeage- en piercingsalons. “Als zij heropenen, zal dit met strengere maatregelen zijn dan voorheen”, voegde premier De Croo daar nog aan toe. 

Strengere regels voor reizigers uit VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Vanaf 25 januari moeten daarnaast alle reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika (waar onrustwekkende varianten rondwaren) 10 dagen in quarantaine in ons land.

Ze moeten ook twee coronatesten afleggen(op dag 1 en dag 7). Ook op die manier hoopt ons land verdere verspreiding met de nieuwe varianten tegen te gaan.

10 dagen isolatie na positieve test

De isolatieperiode voor al wie positief test op corona wordt opgetrokken van 7 naar 10 dagen. Die beslissing zou zijn genomen omdat de nieuwe coronavarianten mogelijk langer besmettelijk zijn.  

Mogelijk ook heropening van vakantieparken en dierentuinen

Er wordt op 5 februari ook naar andere sectoren gekeken. Zo komen dan ook de vakantieparken en dierentuinen op tafel.

22 januari 2021.