Direct naar artikelinhoud
3 vragenNieuwe coronamaatregelen

Verbod op niet-essentiële reizen, (beetje) hoop voor kappers: dit besliste het Overlegcomité

Verbod op niet-essentiële reizen, (beetje) hoop voor kappers: dit besliste het Overlegcomité
Beeld DM

België blijft in zachte lockdown. Zoals verwacht heeft het Overlegcomité vrijdag geen nieuwe versoepelingen van de coronaregels aangekondigd. Op vakantie gaan in het buitenland is niet langer toegestaan, wel krijgen contactberoepen – een beetje – hoop. Drie vragen over het Overlegcomité van vrijdagavond.

Wat met het reizen?

“We doen het beter dan de meeste Europese landen, maar dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) na afloop op een persconferentie. “Om onze gunstige situatie te behouden, moeten we een aantal dammen bouwen.”

Een van die dammen is een verbod op niet-essentiële reizen. Dat geldt van 27 januari tot 1 maart. Toeristische en recreatieve uitstappen naar het buitenland zijn verboden. Uitzonderingen zijn mogelijk voor inwoners van grensgemeentes, co-ouders die in verschillende landen wonen of grensarbeiders. “We bouwen geen muur rond ons land”, zei De Croo. “We blijven bereikbaar en er kan gereisd worden, maar enkel om essentiële redenen. We beseffen heel goed dat dit zeer ingrijpende maatregelen zijn. Maar als mensen reizen, reist het virus mee.”

De tijdelijke stop op niet-essentiële reizen moet er vooral voor zorgen dat de wintersporters tijdens de krokusvakantie, midden februari, thuis blijven. Ondanks een duidelijk negatief advies van de overheid is de afgelopen weken gebleken dat tienduizenden landgenoten toch op buitenlandse vakantie blijven gaan. De Croo verkreeg donderdag toestemming voor een verbod op een Europese top. Ook Finland kondigde zo’n verbod af.

Het is aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om samen met het Federaal crisiscentrum een actieplan uit te werken voor de handhaving van de stop. Wie naar het buitenland reist, zal een verklaring op eer bij zich moeten hebben met een goede reden voor die reis. Ook zal de politie controles uitvoeren in luchthavens, treinstations en op de weg. “Vaststaat dat er controles zullen zijn”, zei minister Verlinden in Het journaal. “Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete.”

Maar ook omgekeerd moeten reizigers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika voortaan tien dagen in quarantaine in ons land, en een coronatest afleggen op dag één en dag zeven. Alle niet-inwoners van ons land moeten naast een verplichte negatieve PCR-test bij vertrek ook een negatieve test afleggen bij aankomst in België, ongeacht hoelang ze hier blijven.

Premier Alexander De Croo licht de beslissingen van het Overlegcomité toe.Beeld AP

Wanneer verdwijnt de ‘coronacoupe’?

Kappers, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders mogen hoop koesteren. Als de besmettingscijfers op het huidige niveau blijven of dalen, zullen de ‘niet-medische contactberoepen’ weer de deuren kunnen openen op woensdag 13 februari. Daarbij zouden wel strenge regels gelden, zoals te allen tijde geopende ramen en deuren en tien minuten pauze tussen elke klant om te verluchten en te kuisen.

Al blijft die heropening onder sterk voorbehoud: de besmettingscijfers moeten op dat moment beter zijn dan nu. “In de huidige stand van de epidemie is het niet mogelijk om contactberoepen weer toe te laten”, zei De Croo. Wat het Overlegcomité juist verstaat onder ‘beter’ is nog niet duidelijk. Op 5 februari komt er een evaluatie van de coronacijfers op een nieuw Overlegcomité.

Vooral voor Franstalig België was het belangrijk om enig perspectief te krijgen in ruil voor het verbod op niet-essentiële reizen. Zowel MR als PS voerden daar de druk over op. Zelfstandigenorganisatie NSZ spreekt van “een lichtpuntje” na maanden zwarte sneeuw. Ook Unizo is “voorzichtig blij” met het perspectief voor de contactberoepen.

Kritiek was er wel op de strenge veiligheidsvoorwaarden. “Absurd”, noemt Mario Blokken van de Belgische Beauty Federatie (BBF) die. “In een massagesalon, waar de temperatuur normaal tussen 24 en 26 graden is, zouden alle ramen moeten openstaan. Dat is niet realistisch.”

En voor de rest?

Zoals op voorhand verwacht, verlengde het Overlegcomité ook de duur van een isolatie voor wie besmet blijkt. Wie een positieve test aflegt, moet nu zeven dagen in isolatie. Maar dat is niet genoeg, zo bleek deze week uit onderzoek van microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen). Een aanzienlijk deel van de coronapatiënten – tot 40 procent volgens een Britse studie – blijkt na zeven dagen nog altijd besmettelijk.

Die langere isolatie komt niet alleen. “Testen, isoleren en vaccineren”, vatte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zijn plan van aanpak samen. Een nieuwe teststrategie moet het speerpunt vormen. “We gaan onze belangrijkste troef, een enorme capaciteit om te testen, inzetten”, zei hij. “Niet alleen mensen die zich niet goed voelen of die een risicocontact hadden worden getest. Bij een verontrustende uitbraak zal er systematisch en breed getest worden.”

Ten slotte brak de premier een lans voor de jeugd. “We beseffen heel goed dat jullie een moeilijke periode doormaken.” Hij raadde wie het moeilijk heeft aan om daarover te praten. “Ook ik doe dat”, zei De Croo.

Opvallend: premier De Croo werkte de persconferentie gisterenavond grotendeels alleen af, louter bijgestaan door minister Vandenbroucke en dus zonder de minister-presidenten van de deelstaten. Na vorige persconferenties kreeg het Overlegcomité de kritiek dat er te veel ministers te dicht bij elkaar zaten.

Niet-essentiële reizen worden verboden tot 1 maart.Beeld AP