Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronavirus

Aantal nieuwe hospitalisaties stijgt tweede dag op rij, reproductiegetal klimt naar 1,06

Aantal nieuwe hospitalisaties stijgt tweede dag op rij, reproductiegetal klimt naar 1,06
Beeld Photo News

Voor de tweede dag op rij neemt het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen verder toe. Dat blijkt zaterdag uit de voorlopige cijfers van het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Het aantal besmettingen blijft intussen verder dalen, zij het heel gestaag. Tussen 13 en 19 januari werden er dagelijks gemiddeld 1.936,6 besmettingen, een daling met 4 procent in vergelijking met de week ervoor. Ons land telt nu al 689.271 bevestigde coronabesmettingen.

In alle Vlaamse provincies en Henegouwen zitten de nieuwe besmettingen nu in stijgende lijn. Die stijging zit in die provincies onder de 5 procent, enkel in Limburg gaat het om een toename op weekbasis van 12 procent.

Aantal testen

Met gemiddeld 41.571 testen per dag in de periode van 13 tot 19 januari, een daling van 8 procent, wordt er nog altijd veel meer getest dan begin deze maand. Reizigers naar rode zones in het buitenland moeten nu sowieso twee tests ondergaan als ze terugkeren naar België. Voorheen hing het af van wat ze op reis hadden gedaan.

Het reproductiegetal is opnieuw gestegen, tot 1,06. De positiviteitsratio van de in ons land uitgevoerde testen schommelt intussen al geruime tijd rond de 5,4 procent.

Ziekenhuizen

Tussen 16 en 22 januari werden gemiddeld 127,4 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week daarvoor is dat een toename met 5 pct. In de ziekenhuizen liggen nu 1.923 mensen, wat wel nog een daling is, met 1 pct. Op intensive care liggen 338 mensen.

In dezelfde periode werden gemiddeld 50,3 nieuwe overlijdens per dag gemeld, of opnieuw een daling, met 3,6 pct. In totaal zijn nu al 20.675 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken.