Reizigers op Brussels Airport. ©  Kristof Vadino

Kerstreizigers legden kiem voor uitbraak Britse variant in ons land

Uit de genoomanalyses van besmettingen met de Britse variant (B.1.1.7) blijkt dat reizigers in de kerstvakantie in het buitenland besmet zijn geraakt. Zij hebben het virus na hun thuiskomst verder verspreid in ons land. Hetzelfde scenario dus als na de krokusvakantie van vorig jaar, maar allicht in mindere mate. Dat schrijft De Standaard zaterdag.

Bron: BELGA

Op het platform Nextstrain, waarop onderzoekers van over de hele wereld genoomsequenties van het coronavirus uploaden en in stam­bomen indelen, staan al minstens twintig verschillende sequenties die Belgische labo’s hebben gevonden en die wijzen op de import van de Britse variant tijdens de kerst­vakantie of de dagen erna.

Met ­’sequenties’ worden geanalyseerde genomen van het coronavirus bedoeld. Ze behoren allemaal tot de Britse ­variant, maar vertonen kleine verschillen, die het mogelijk maken om te achterhalen of de besmettingen aan elkaar gelinkt zijn.

Op Twitter wijst Emma Hodcroft, onderzoekster aan de Universiteit Bern (Zwitserland) en medewerkster van Nextstrain, op de opmerkelijke diversiteit van de recent toegevoegde sequenties uit België, wat volgens haar op een veelheid van ­introducties wijst.

“Niet geleerd uit onze fouten”

Piet Maes, die als professor virologie aan het Rega-Instituut (KU Leuven) genoomanalyses van het coronavirus analyseert, ­beaamt dat de sequenties op veel ­introducties van de Britse variant in de kerstvakantie wijzen. “Dit lijkt wel helemaal opnieuw de krokus­vakantie van 2020, met introducties door reizen die in het hele land ­kiemen leggen voor clusters. Alsof we niets hebben geleerd uit onze fouten van vorig jaar.”

Gelukkig blijken niet alle ­sequenties van de Britse variant die Maes en zijn collega’s in andere ­labo’s hebben opgepikt, uit te groeien tot clusters. “Maar we zien óók veel besmettingen met de Britse ­variant die níét gerelateerd zijn aan reizen. Dat wijst op lokale verspreiding. Er zijn ook introducties uit het buitenland via mensen die zich na hun terugkeer niet hebben laten testen én die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER