Peter De Roover (N-VA) over radicale islam: “Bepaalde zaken afwijzen voor anderen het in onze plaats doen”

© Guy Puttemans

Op een moment dat de parlementaire onderzoekscommissie 22/3 het luik “radicalisme” aansnijdt, moet volgens Peter De Roover (N-VA) het debat over de inperking van de vrije meningsuiting van radicale moslims zonder taboes gevoerd kunnen worden. Dat schrijft De Standaard maandag.

De Roover zwengelt zo opnieuw de discussie aan die hij deze zomer zelf begon, toen hij in een blog pleitte voor een striktere begrenzing van de vrijheid van meningsuiting voor “collaborateurs van terrorisme”.

Hij kreeg toen bakken kritiek over zich heen, inclusief van (toenmalig) partijgenoot en grondwetsspecialist Hendrik Vuye. De partij zag zich genoodzaakt om De Roover terug te fluiten.

“De ‘collaborateurs’ van eind juli zijn intussen ‘radicale moslims’ geworden”, aldus De Roover maandag in De Standaard. Hij is van mening dat in de radicale islam een veel groter gevaar schuilt dan in andere fenomenen, wat een inperking van de grondrechten op maat van één specifieke context rechtvaardigt.

De Roover maakt zich sterk dat de geesten gerijpt zijn. “In Duitsland, bijvoorbeeld, is het al strafbaar om met terrorisme te sympathiseren.”

Of er in België nu veel of weinig ISIS-sympathisanten wonen, is volgens de N-VA’er van ondergeschikt belang. ‘Waarom zou je wachten tot de dansende moslims met een significant aantal zijn? Als we bepaalde zaken niet durven af te wijzen, zullen anderen, die onze basiswaarden echt willen uithollen, het in onze plaats doen. En dat zou een kapitale fout zijn.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen