Direct naar artikelinhoud
Vaccinaties

Zorgen na vertraging bij AstraZeneca: ‘Als Pfizer niet levert wat is afgesproken, komen we in de problemen’

Zorgen na vertraging bij AstraZeneca: ‘Als Pfizer niet levert wat is afgesproken, komen we in de problemen’
Beeld Tim Dirven

Volgens Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce voor de vaccinatiestrategie, tekent zich een worst case scenario af als Pfizer de beloofde levering van vaccins tegen begin volgende maand niet weer opdrijft. ‘Als Pfizer nu niet levert wat is afgesproken, komen we in de problemen in de woon-zorgcentra’, zegt hij aan VRT NWS.

Eerder deze week bleek dat Farmareus Pfizer de vaccinleveringen aan ons land terugschroefde nadat ze daar vernamen dat met zogenaamde superspuiten niet vijf maar zes dosissen uit een vaccin gehaald kunnen worden.

“Onze leveringsengagementen zijn steeds gebaseerd op de levering van doses, niet op flacons, in overeenstemming met onze overeenkomsten met de Europese Unie”, zei Pfizer zelf. Pfizer verduidelijkte daarbij dat het deze en volgende week 92 procent van de oorspronkelijk geplande doses zou leveren. Maar het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid had het eerder op de dag nog over een daling met 42 procent voor de week van 25 januari.

Deze week raakte ook bekend dat de vaccinaties van het personeel van Vlaamse ziekenhuizen voorlopig uitgesteld worden omdat Pfizer geen zekerheid kan bieden voor het aanleveren van de nodige vaccins. De problemen met de levering van vaccins lijken nog niet van de baan, zeker omdat over enkele weken inwoners en personeel van woonzorgcentra hun tweede prik moeten krijgen.

Zorgen na vertraging bij AstraZeneca: ‘Als Pfizer niet levert wat is afgesproken, komen we in de problemen’
Beeld BELGA

Volgens Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, dreigen vaccinproblemen als de aanvoer niet opnieuw op kruissnelheid komt. “Als Vlaanderen al meteen in de eerste week van 4 januari alles had opgebruikt, dan hadden we nu al de campagne moeten stilleggen. Zoals in een aantal Duitse deelstaten gebeurd is. En als Pfizer in februari niet levert wat is afgesproken, dan komen we in de problemen in de woon-zorgcentra.”

Nog volgens Ramaekers is er voor de tweede belangrijke prik “nog een beetje ruimte”, “maar als Pfizer 10.000 of 20.000 dosissen minder levert, dan hebben we een probleem”. Het hoofd van de taskforce is er wel gerust op dat het zover niet zal komen.