Direct naar artikelinhoud
Wat we nu wetenUitbraak Oostende

Oostende kampt met eerste grote uitbraak van Zuid-Afrikaanse mutatie: waar is het virus opgedoken? En wat doet de stad nu?

Oostende kampt met eerste grote uitbraak van Zuid-Afrikaanse mutatie: waar is het virus opgedoken? En wat doet de stad nu?
Beeld BELGA

In Oostende zijn minstens vijftien gevallen vastgesteld van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Onder andere in drie zorginstellingen werd de mogelijk besmettelijkere variant van het virus aangetroffen. 

De Zuid-Afrikaanse variant is wellicht besmettelijker dan de algemene stam van Covid-19 en mensen worden soms pas na drie weken ziek. Oostende roept iedereen op om de komende weken extra voorzichtig te zijn, om zo mee te helpen de situatie onder controle te krijgen.

Waar is de Zuid-Afrikaanse mutatie opgedoken in Oostende?

De besmettingen werden onder meer vastgesteld bij bewoners en personeel op de afdeling Geriatrie van de campus Serruys van AZ Sint-Jan, het revalidatiecentrum BZIO en woon-zorgcentrum A. Lacourt. Er wordt gevreesd dat de Zuid-Afrikaanse variant ook op andere plaatsen zal opduiken.

“Op dit moment nemen de getroffen zorginstellingen alle nodige maatregelen om de uitbraak zo goed mogelijk onder controle te krijgen”, meldt de stad. “De getroffen afdelingen werden volledig ingericht als ‘cohortafdeling’: volledige afzondering van de rest van het ziekenhuis of woonzorgcentrum, met ook afzonderlijk personeel. Bewoners en personeel zullen herhaaldelijk opnieuw getest worden, om eventuele extra besmettingen, al dan niet met de variant, zo snel mogelijk op te sporen.”

Het leger zal op vraag van de stad hulp bieden in het woon-zorgcentrum.

Wat doet de stad nu?

De voorbije dagen werd extra brononderzoek gedaan. Dat wees uit dat verschillende besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant in Oostende aan elkaar te linken zijn. Daarom zullen er preventieve brede testen uitgevoerd worden buiten de getroffen zorginstellingen. 

Uit voorzorg zullen onder meer alle bewoners van twee appartementsgebouwen, een in de Ieperstraat en een aan het Ernest Feysplein, zo snel mogelijk preventief getest worden. Dat zal gebeuren met een mobiele testcrew die bij de mensen thuis zal komen. 

Het is niet uitgesloten dat de Zuid-Afrikaanse variant ook nog op andere plaatsen in Oostende aanwezig is, klinkt het in een persbericht van de stad.

Wat is de Zuid-Afrikaanse variant? 

Er zijn verschillende redenen waarom de Zuid-Afrikaanse variant zorgen moet baren. Niet alleen zijn er aanwijzingen dat deze variant besmettelijker is dan het ‘gewone’ coronavirus, mogelijk duurt het ook langer vooraleer besmette personen symptomen vertonen of positief testen. 

“De boodschap is dus om ook na een negatieve test heel voorzichtig te blijven en alle algemene coronamaatregelen te volgen”, besluit de stad.

Virologen slaan tegelijk alarm door mensen die voor de tweede keer ziek worden van het coronavirus na besmetting met een nieuwe variant. Tot wel de helft van eerder geïnfecteerde mensen loopt in Groot-Brittanië of Zuid-Afrika een herbesmetting op die minstens even ernstig is.