Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

‘De joodse wijken staan in brand’, reageert De Wever nadat twee bijeenkomsten op een dag in dezelfde Antwerpse synagoge zijn stilgelegd

‘De joodse wijken staan in brand’, reageert De Wever nadat twee bijeenkomsten op een dag in dezelfde Antwerpse synagoge zijn stilgelegd
Beeld VTM NIEUWS

De lokale politie van Antwerpen heeft voor de tweede keer vandaag een te grote bijeenkomst in de synagoge in de Van Spangenstraat stilgelegd. ‘Dit gedrag kan absoluut niet door de beugel, het is rampzalig’, reageert burgemeester De Wever.

Video wordt geladen...

Vanochtend werden reeds 37 volwassenen geverbaliseerd omdat ze met meer dan de toegestane 15 mensen aanwezig waren. Ditmaal werden er 20 mensen geïdentificeerd. 

De politie vroeg het parket toestemming om het gebouw te kunnen betreden, maar dat bleek niet nodig omdat de agenten onmiddellijk de toegang werd verschaft. “De controle verliep heel gemoedelijk,” aldus woordvoerder Wouter Bruyns. “20 meerderjarigen zijn geïdentificeerd. Er waren daarnaast nog een aantal kinderen. Het valt niet uit te sluiten dat er mensen voor de controle konden vertrekken.” De volwassenen zullen ook ditmaal een proces-verbaal krijgen.

In brand

“Een deel van de orthodoxe gemeenschap staat er werkelijk op om op sabat de liturgie te vieren. Zij lezen in de wet dat dat hen toegestaan is omdat ze individueel naar de synagoge gaan”, reageert burgemeester De Wever bij VRT NWS. “Zo krijg je incident na incident in bepaalde synagoges terwijl de epidemiologische toestand in die wijken dramatisch is. In de vier joodse wijken zit de incidentie nu al een eindje boven de duizend. Dat is tien keer meer dan het gemiddelde. Dat staat daar eigenlijk in brand.”

De Wever roept minister van Binnenlandse Zaken Verlinden ook op om de orthodoxe joden duidelijk te maken dat ze de wet niet aan hun kant hebben. “Die duidelijkheid moet er komen, maar laat mij duidelijk zijn: dat gedrag kan absoluut niet door de beugel, het is rampzalig.”

Ook het Forum der Joodse Organisaties (FJO) reageert scherp. “Het is duidelijk dat iedereen gelijk is voor de wet en dat iedereen zich aan de wet dient te houden”, aldus woordvoerder Hans Knoop. “Hierop kan geen enkele uitzondering worden gemaakt. Ook niet om religieuze of etnische redenen. En al zeker niet wanneer zo iets belangrijks als de volksgezondheid in de weegschaal ligt.”

In december moest ook al een bijeenkomst stilgelegd worden in dezelfde synagoge. Toen werden er zo’n 77 mensen aangetroffen in het gebouw.