Liveblog -  Besmetting op school? Alle contacten krijgen sneltest op eerste dag

Er duiken steeds meer corona-uitbraken op in de scholen, onder meer in Antwerpen, Bekkevoort, Mechelen en Limburg. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn een twintigtal scholen volledig gesloten, een dertigtal deels. "Maar we moeten alles doen om zoveel mogelijk de scholen open te houden." Daarom wordt er systematisch meer getest. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Er zal systematisch meer worden getest in de scholen. Dat meldt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), nu er steeds meer scholen met corona-uitbraken te maken hebben. Van zodra er een mogelijke besmetting binnen de schoolmuren wordt gemeld, zal er een sneltest worden aangeboden op dag 1 aan alle hoogrisicocontacten. Indien de sneltest negatief is, volgt er een "gewone" PCR-test op dag 7. Intussen blijven betrokken leerlingen of leerkrachten in quarantaine. 

"Het voordeel van de sneltesten is dat er een onmiddellijk testresultaat is", zo klinkt het in een persbericht. "Zo worden superverspreiders onmiddellijk gedetecteerd en kunnen clusteruitbraken worden verhinderd of beperkt."

Bij vermoeden van een cluster, worden mobiele testteams ingeschakeld die met een bus ter plaatse komen. Die teams kunnen in sneltempo bij duizenden mensen keelwissers afnemen voor PCR-testen. Naast het UZA staat nu ook de UZ Gent klaar om teams te laten uitrukken. 

Tot slot zullen ook kinderen uit de lagere school die contact hadden met een besmette leerling beschouwd worden als hoogrisicocontact. Tot nog toe waren zij een laagrisicocontact. 

“We blijven het maximaal mogelijke doen om zoveel mogelijk scholen open te houden", zegt Weyts. "Van de bijna 4.000 scholen in Vlaanderen is er vandaag een twintigtal volledig gesloten en een dertigtal deels gesloten. Zeg nooit ‘nooit’ maar in het gros van de scholen stelt zich geen groot probleem en dus moeten we die scholen ook niet sluiten."

Biostatisticus Molenberghs: "We schatten dat Britse variant al staat voor 25 procent van alle besmettingen in ons land"

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) zegt dat de huidige situatie, met stijgende coronacijfers en grote uitbraken van de Britse variant, "niet totaal onverwacht" komt. 

"We weten nu al enkele dagen en weken dat er een circulatie is", stelt hij in "Het Journaal" op Eén. "Van aantallen is dat nu naar percentages gegaan. We schatten dat Britse variant al staat voor 25 procent van alle besmettingen in ons land. Dat is natuurlijk wel nog altijd gebaseerd op steekproeven." Volgens Molenberghs staat het dus buiten kijf dat de Britse variant de dominante versie van het coronavirus wordt.

Misschien moeten we toch nog eens praten over mondmaskers op school

Hoe kunnen we de uitbraken, nu bijvoorbeeld in verschillende scholen, nog aanpakken? "We moeten heel goed aan lokaal 'outbreak management' doen. Alles wat je op die manier kunt indammen is pure winst. Maar we zijn vooral bezorgd over de snelle toename in het aantal van die uitbraken."

Molenberghs is het eens met minister van Volksgezondheid Vandenbroucke over het feit dat er moet worden nagedacht over "de netwerken die nog bestaan". "We kunnen niet ontkennen dat de scholen daarbij horen. Met name de naschoolse activiteiten komen daarbij in beeld. Misschien moeten we toch nog eens praten over mondmaskers. Dat allemaal met als doel een schoolsluiting zo lang mogelijk uit te stellen uiteraard."

Videospeler inladen...

Dirk Van Damme: "Scholen tijdelijk sluiten"

Om de verdere verspreiding van het coronavirus in de maatschappij tegen te gaan, zal het nodig zijn om ook de scholen tijdelijk te sluiten. Dat zegt Dirk Van Damme, de onderwijsspecialist van de OESO. Hij verwijst daarvoor naar het buitenland waar men een tijdelijke sluiting toepast om langdurige schoolsluitingen te vermijden.

"Op veel plekken in de wereld wordt er op andere wijze aan onderwijs gedaan. Die zijn misschien niet zo effectief als klassikaal lesgeven, maar die ervoor zorgt dat die leerachterstand beperkt wordt. Het kernargument is wel dat je door snel en hard optreden langdurige schoolsluitingen kan vermijden. Dat is de strategie die men ook in andere landen toepast."

 

Sint-Norbertusinstituut in Duffel tien dagen in quarantaine na uitbraak

In Duffel hebben het gemeentebestuur, Zorg en Gezondheid, het CLB en de directie van het Sint-Norbertusinstituut beslist om de school tien dagen in quarantaine te plaatsen. Testen brachten een "klein aantal" besmettingen met het coronavirus aan het licht, zowel bij leerlingen als leerkrachten. In één geval gaat het om de zogenaamde Britse variant.

Concreet sluit de campus van het Sint-Norbertusinstituut in de Stationsstraat tot en met dinsdag 2 februari. De afzonderlijke campus voor de verpleegkundeopleiding op Rooienberg kan openblijven. Alle leerlingen en personeelsleden van de getroffen school moeten in quarantaine, hun huisgenoten niet. De komende dagen zal de school worden ingericht als testlocatie om alle leerlingen en alle personeelsleden te testen, zodat de precieze verspreiding van het virus in kaart kan worden gebracht.

De school zal tijdens de quarantaine wel afstandsonderwijs organiseren om het leren nog maximaal te kunnen voortzetten. Eerder sloten in de regio ook al scholen in Edegem en Kontich vanwege besmettingen met de Britse variant.

Deel van jeugdbewegingen nog actief, maar voor hoe lang? 

De buitenschoolse activiteiten voor kinderen onder de 12 waren vandaag op de meeste plaatsen nog altijd toegelaten, onder voorwaarden. Ook jeugdbewegingen mochten dus nog activiteiten organiseren, maar door corona doen ze dat niet meer allemaal. Waar het wel gebeurt, willen daar ook graag mee doorgaan, om kinderen voldoende ontspanning te blijven bieden. Morgen is er overleg over een al dan niet tijdelijk verbod. 

Videospeler inladen...

Minister Weyts: "Alle scholen sluiten is allerlaatste mogelijkheid"

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft in "Het Journaal" meer uitleg gegeven bij de nieuwe teststrategie voor de scholen. Er komen sneltesten en mobiele testcentra om uitbraken snel de kop in te drukken. Het aantal getroffen scholen is beperkt, zegt Weyts, dus is het niet nodig om alle scholen te sluiten. 

Videospeler inladen...

Lagere school in Mol enkele dagen dicht na zeker elf besmettingen

Nadat in basisschool De Zandloper in Mol al zeker elf leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus, heeft het gemeentebestuur in samenspraak met de school beslist om de lagere school maandag en dinsdag alvast gesloten te houden in afwachting van verdere testresultaten. 

Alle leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar en enkele leerlingen uit het vierde leerjaar die als hoogrisicocontact zijn bestempeld, zullen in de tussentijd testen ondergaan en moeten in quarantaine blijven. Er is momenteel geen indicatie dat het om een extra besmettelijke (buitenlandse) variant gaat.

Sint-Michielscollege in Etterbeek sluit voor minstens een week de deuren

Het Sint-Michielscollege in Etterbeek sluit zijn middelbare school voor minstens een week als gevolg van een opflakkering van het aantal coronagevallen. Dat zegt de burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf. In totaal 1.544 leerlingen en 160 leerkrachten zitten daardoor noodgedwongen thuis. Vier andere klassen van het kleuter- en basisonderwijs in twee andere scholen in de gemeente blijven eveneens toe deze week.

In de loop van de week moesten al enkele honderden leerlingen van het secundair onderwijs in het Sint-Michielscollege in quarantaine vanwege het coronavirus. In de loop van het weekend liepen steeds meer positieve testresultaten binnen en de directeur van het college besliste daarop om de school een week te sluiten, zei De Wolf.

Mechelen: 1 op 5 leerlingen Sint-Pietersschool test positief op corona

In de Sint-Pietersschool in Mechelen zijn 40 leerlingen besmet met COVID-19. Dat is ongeveer 20 procent van het totaal aantal leerlingen. Ook 8 op de 15 leerkrachten van de lagere school blijken besmet. De school blijft een week langer gesloten tot 31 januari.

Vrijdag werden alle leerlingen van de lagere school en de personeelsleden getest in de Nekkerhal. De besmettingen zijn vastgesteld in 11 van de 12 klassen van de lagere school. De Britste variant is nergens vastgesteld.

“Deze resultaten tonen aan dat de beslissing van maandag om de school te sluiten en iedereen te testen de juiste was”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen. “Vrijdag heeft 1 op 10 leerlingen positief getest. Ze hadden geen symptomen. Zonder het te weten, konden ze dus anderen besmetten. Daarom was het belangrijk om iedereen te testen.”
Op basis van de resultaten heeft het schoolbestuur in overleg met het CLB, het Agentschap Zorg en Gezondheid, het Covidteam en de burgemeester zondag beslist om alle leerlingen en personeelsleden opnieuw te testen op dinsdag 26 januari in de Nekkerhal en de school te sluiten tot en met 31 januari. Opnieuw testen is noodzakelijk om uitsluitsel te krijgen omtrent mogelijke verdere besmettingen.

Verenigde Staten overschrijden kaap van 25 miljoen gevallen

De Verenigde Staten hebben officieel de kaap van 25 miljoen bevestigde besmettingen met COVID-19 overschreden. Dat meldt de universiteit Johns Hopkins, die de cijfers registreert. Sinds het begin van de pandemie zijn in het land meer dan 417.000 mensen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus.

De cijfers komen er enkele dagen nadat Joe Biden beëdigd is als nieuwe Amerikaanse president. Hij heeft van de strijd tegen COVID-19 zijn prioriteit gemaakt.

Meest gelezen