© RR

Protest tegen avondklok in Nederland loopt uit de hand: testdorp in brand gestoken

In Nederland is zaterdagavond op verschillende plaatsen geprotesteerd tegen de avondklok. Die ging voor het eerst van start om 21u. Vooral in Urk liep het uit de hand: daar staken jongeren een corona-testdorp in brand. De noodsituatie werd er afgekondigd, de politie voerde tientallen arrestaties uit.

Bron: Belga, De Telegraaf

In vrijwel heel Nederland was het stil op straat, nadat zaterdagavond om 21u de avondklok voor het eerst inging. Van het openbaar vervoer maakten nog maar weinig mensen gebruik, de stations waren grotendeels leeg. Op de snelwegen waren weinig auto’s te zien. Maar in de gemeente Urk, een voormalig visserseiland in de provincie Flevoland, was het allesbehalve stil. Tientallen jongeren kwamen er op straat om te protesteren en een honderdtal auto’s reden er luid toeterend over de haventerreinen.

 ©  ISOPIX

Testdorp volledig verwoest

Dieptepunt van de avond op Urk was toen relschoppers een corona-testdorp binnenvielen. Al snel brak er een brand uit. Testen op het coronavirus is er voorlopig niet meer mogelijk, want het onderkomen is volledig verwoest.

De gemeente Urk, de politie en het openbaar ministerie lieten zaterdagavond weten dat ze verontwaardigd zijn over de gebeurtenissen. “Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht. “Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen.”

De burgemeester van de conservatieve gemeenschap, Cees van den Bos, liet op Twitter weten dat hij zich schaamt. “Dramatisch zoals vanavond nu verloopt. Ik schaam me voor deze gebeurtenissen.” Vorig jaar stelde hij al dat de reljeugd het imago van Urk schaadde. “Dit is Urk niet meer.” Pas rond middernacht keerde de rust op Urk terug. Gemeentewerkers begonnen aan het opruimen van stenen, kapot glas, vuurwerkresten en verbrand materiaal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tientallen boetes

Ook in het Limburgse Stein moest de politie ingrijpen. Daar gooiden jongeren met vuurwerk. In het centrum van Rotterdam gingen zo’n vijftig demonstranten tegen de coronamaatregelen de straat op. De politie deelde tientallen boetes uit en hield drie betogers aan.

Verder was het rustig in de grote steden. Op spoorknooppunt Utrecht Centraal leek het vlak voor 21u nog spitsuur met reizigers die zich naar huis haastten, maar even later was het er uitgestorven. Ook op het Centraal Station in Den Haag was het rustig, waar net als in Utrecht in de binnenstad vooral maaltijdbezorgers op straat waren.

De politie kondigt voor de komende nachten controles aan op snelwegen. Ze begon daar zaterdagavond al mee op de A2 bij Zaltbommel. Daar werden automobilisten in zuidelijke richting naar een parkeerplaats geleid bij een wegrestaurant, om uit te leggen wat ze op de weg deden.

 (evdg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER