Massaman curry, Snickers of granola? Foodie Morgane geeft 5 plantaardige recepten met pindakaas om van te ge-noten
In geval van noot smeer je pindakaas op je boterham, right? Maar wat als we je vertellen dat pindakaas véél meer is dan een smakelijk goedje voor op je pistolet alleen? Van gezonde snickers tot smaakmaker in smoothies, je maakt er recepten mee om je vingers bij af te likken. Foodie en gezondheidsenthousiaste Morgane Van Marcke (25) geeft vijf vegan recepten. Geen betere dag om die uit te testen dan Nationale Dag van de Pindakaas.
Cookiedough balls
Wie bakt er ook weleens koekjes en eet het deeg stiekem rauw op? Wij in elk geval wel. Wist je dat je plantaardig koekjesdeeg helemaal niet hoeft te bakken? Deze overheerlijke Cookiedough balls eet je als een snack of als extra in een smoothie bowl of yoghurt.De pindakaas maakt dit receptje lekker smeuïg. En het beste? Het is piece of cake, euh cookie.
Ingrediënten
50 gram pindakaas
30 gram havermeel
1 eetlepel esdoornsiroop
¼ theelepel vanille extract
Snufje zeezout
Eventueel: chocolade stukjes
Zo ga je te werk
Meng alle ingrediënten tot een glad geheel en draai er bolletjes van. Zet ze even in de koelkast tot ze harder zijn of eet ze zo.
Vegan “Snickers”
Dit recept bestaat uit drie lagen: een koekje, een laag karamel en een chocoladetopping. De pindakaas zorgt voor een smaak die sterk op die van een Snickers lijkt, al is deze vegan variant een stuk voedzamer.
Ingrediënten
Voor de koek
30 gram havermeel
30 gram amandelmeel
30 gram gesmolten kokosolie
1 eetlepel esdoornsiroop
Voor de karamel
80 gram pindakaas
30 gram gesmolten kokosolie
1 theelepel vanille extract
30 gram esdoornsiroop
Voor de chocolade
30 gram donkere (vegan) chocolade zoals die van Cote d’Or
1 theelepel kokosolie
Zo ga je te werk
Meng de ingrediënten voor de koek tot een glad geheel en verdeel het deeg over kleine muffin vormpjes of eender welke andere kleine bakvormpjes die je thuis vindt. Zet in de oven op 175 graden gedurende 12 minuten. Laat de koekjes afkoelen in hun bakvorm.
Meng nu alle ingrediënten voor de karamel in een antikleefplan en zet een paar minuten op een vuurtje tot je een stroperig geheel krijgt. Laat de karamel daarna volledig afkoelen. Giet een laagje afgekoelde karamel op de afgekoelde koekjesbodem en plaats dit in de diepvriezer gedurende één uur.
Wanneer de twee onderste lagen zijn afgekoeld in de diepvriezer is het tijd voor de laatste laag. Smelt de chocolade samen met de kokosolie en meng tot een glad geheel. Giet een laagje chocolade over de karamel. Zet dit alles nog even in de koelkast tot het is afgekoeld. Bewaar de Snickers in de koelkast of diepvriezer.
Gezonde milkshake
Deze gezonde shake proeft net als een milkshake, maar zit zonder dat je het weet vol voedzame ingrediënten.
Ingrediënten voor een shake
2 bevroren bananen
5 ijsblokjes1 eetlepel pindakaas
1 dadel (zonder pit)
½ theelepel vanille extract
100 ml amandelmelk
Zo ga je te werk
Mix de ingrediënten tot een smeuïg geheel in een blender en drink het geheel op wanneer het nog lekker koud is.
Pindakaas granola
Deze granola heeft een unieke smaak, de perfecte powerfood om je dag mee te beginnen.
Ingrediënten
150 gram havervlokken of havermout
30 gram noten en zaden naar keuze
40 gram pindakaas
30 gram gesmolten kokosolie
3 eetlepels esdoornsiroop
½ theelepel vanille
Snufje zeezout en kaneel
Zo ga je te werk
Meng alle ingrediënten in een kom en verspreid het geheel over een bakplaat met bakpapier. Bak in de oven op 170 graden gedurende 20 minuten. Laat de granola even afkoelen alvorens je het van de bakplaat haalt.
Butternut Massaman curry
Een lekkere en verrassende curry boordevol groentjes.
Ingrediënten voor twee personen
1 witte ui (fijn gesneden)
2 tenen look (versnipperd)
100 gram diepgevroren erwtjes
250 gram aardappelen (in blokjes gesneden)
250 gram pompoen (in blokjes gesneden)
1 wortel (in blokjes gesneden)
2 eetlepels pindakaas
2 eetlepels Massaman curry pasta
2 eetlepels sojasaus
200 ml groentebouillon
1 blik kokosmelk (400 ml)
Sap van ½ limoen
2 porties gekookte rijst
Koriander blaadjes voor afwerking
Zo ga je te werk
1. Stoof in een middelgrote kookpot de ui en look in een beetje bakolie tot ze glazig zijn. Voeg de Massaman curry pasta toe en stoof nog een minuut.
2. Voeg de pompoen, aardappel en wortel toe en laat dit alles stoven gedurende 2 minuten. Voeg nu de bouillon, kokosmelk, pindakaas en sojasaus toe en breng lichtjes aan de kook.
3. Laat de curry sudderen op een zacht vuurtje tot de groenten gaar zijn. Voeg de diepgevroren erwten toe. Serveer met rijst, koriander en een limoensap voor een frisse toets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Jobat
Drie op de vier pensioengerechtigden in Japan blijft werken: hoe komt dat?
Voor vele Belgen lijkt het misschien onrealistisch, maar in Japan blijkt een groot deel van de bevolking nooit met pensioen te gaan. Zolang ze fysiek in staat zijn, blijven ze het werk doen dat ze graag (!) doen. Jobat.be legt uit waarom. -
-
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
-
'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.” -
Livios
“In dit geval veroorzaakt klimop geen schade”: zo pluk je louter voordelen van deze plant
Klimop heeft niet altijd een even goed imago: het is een ‘woekeraar’. Maar de plant biedt ook voordelen. Zo is hij een snelle groeier, luchtzuiverend en goed voor de biodiversiteit. De vraag is alleen: hoe onderhoud je klimop slim op je gevel en rondom je woning? Bouwsite Livios gaat na hoe je maximaal van de voordelen van klimop geniet, zonder er de nadelen te moeten bijnemen. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
Lidl
Mag het wat meer zijn? Aan deze gegrilde oesters kan niemand weerstaan
Klassiekers zijn er om gekoesterd te worden, en daar is de oester er één van. Met dit feestelijke hapje geef je je apero net wat meer cachet. Geen parels, wel een heerlijke combinatie van de zilte smaak van oesters met een laagje van paprika, peterselie en, jawel, wodka. Slurp! -
Livios
Mos op je dak: kan het kwaad? En wat doe je ertegen?
Je kan er niet omheen: mossen nestelen zich graag op elk type dak. Mosvorming is niet schadelijk voor je dakconstructie of -bedekking, maar het oogt niet mooi. Gelukkig kan je het op verschillende manieren verwijderen én voorkomen. Bouwsite Livios legt uit hoe. -
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen