Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Vandenbroucke bezorgd over uitbraak in Oostende: ‘Niet zeker of vaccins werken tegen Zuid-Afrikaanse variant’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a)Beeld Photo News

We moeten ons grote zorgen maken, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in De Zevende Dag over de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant in Oostende. 

“We zijn niet zeker dat de vaccins gaan werken tegen deze variant. Die vraag moet dringend gesteld worden aan de fabrikanten, zij moeten dit onderzoeken en met uitleg komen.”

Vandenbroucke benadrukt dat er met de dreiging van de varianten “gevaar op de weg ligt naar de vaccinaties”. Dat het verbod op niet-essentiële reizen te laat komt aangezien de varianten al in België aanwezig zijn, wil Vandenbroucke niet gezegd hebben. “De beslissing toerisme te verbieden is een zware en onuitgegeven beslissing. België heeft daar Europees de leiding in genomen. Onderschat niet wat we doen.”

“Je ziet de mutanten snel oprukken”, zegt de minister nog over cijfers die hij vanmorgen heeft gekregen. “Je krijgt een epidemie in de epidemie, met een golf die onder de waterlijn komt.”

Vandenbroucke haalde ook aan dat er toenemende uitbraken op scholen vastgesteld worden. “We moeten goed nadenken over hoe we moeten omgaan met besmettingen bij kinderen, want op een bepaald moment in de epidemie kan ook het schoolse leven zelf een bron van besmetting worden.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft tot nu een goed parcours gereden, zei Vandenbroucke. “Om de scholen open te houden moet je in de rest van de samenleving vervelende dingen doen.”