Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Ongeveer 1 op 4 besmettingen is Britse variant

Biostatisticus Geert Molenberghs.Beeld Eric de Mildt

Het is onvermijdelijk dat de Britse variant van het coronavirus binnenkort de dominante variant zal zijn in België. Op dit moment is naar schatting 25 procent van de vastgestelde besmettingen die besmettelijkere variant, zo heeft biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) gezegd in het VRT-journaal.

en

De schatting is gebaseerd op steekproeven. “Zowel het laboratorium in Leuven als dat in Luik komt tot dezelfde schatting”, aldus professor Molenberghs.

Dat de coronacijfers weer de hoogte ingaan en er allerlei uitbraken zijn, noemt de biostatisticus een zorgelijke situatie. “Dit is niet totaal onverwacht”, zei hij, verwijzend naar landen als Engeland, Ierland en Schotland waar versoepelingen van de coronamaatregelen en de Britse variant “vrij snel de zaken uit de hand kunnen laten lopen”. “Wij hebben een beetje tijd gewonnen door niet te versoepelen, maar we weten nu al enkele dagen, weken, dat er een circulatie is” van de Britse variant.

Wat uitbraken in scholen betreft, zei Molenberghs dat “we moeten nadenken over die netwerken die nog bestaan”, zoals naschoolse activiteiten, en over het dragen van mondmaskers. “Allemaal met de bedoeling om een schoolsluiting zo lang mogelijk uit te stellen.”

Britten: ‘Britse variant dan toch niet dodelijker’

Deze Britse variant is overigens besmettelijker, maar niét dodelijker dan eerdere varianten. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, vandaag tegen Sky News gezegd. Volgens Hancock is de regering “niet helemaal zeker” hoe dodelijk de mutatie is. Hiermee ontkracht hij een eerdere bewering van Brits premier Boris Johnson.

Hancock zegt dat er wel een risico bestaat dat meer mensen sterven aan de Britse variant, omdat die zich sneller verspreidt.