Direct naar artikelinhoud
CoronamaatregelenUpdate

► ‘Stop de Vaccinazi’s’: beelden tonen ravage en schade na de rellen in Nederland

Ook in Eindhoven werd er hevig geprotesteerd tegen de nieuwe coronamaatregelen.Beeld ANP

Op meerdere plaatsen in Nederland, waaronder Den Haag, Tilburg, Venlo, Enschede, Helmond en Roermond, hebben gisteravond mensen op straat geprotesteerd tegen de avondklok. De betogingen liepen vrijwel overal uit op rellen. Op beelden wordt duidelijk hoe groot de schade en ravage is die daarbij werd aangericht.

en

Video wordt geladen...

Zondagavond kwamen mensen in onder meer de steden Den Haag, Tilburg, Enschede, Venlo en Roermond opnieuw samen tegen de avondklok. Bijna overal werd vuurwerk afgestoken en moesten agenten massaal in actie komen om onlusten de kop in te drukken.

De grootste veldslag speelde zich af in Eindhoven, waar relschoppers zondagmiddag de politie bekogelden met vuurwerk, rookbommen, stenen en zelfs messen. Er werd ook zwaar vuurwerk naar politiepaarden gegooid, die daardoor met berijder en al onderuitgingen. De politie veegde het 18 Septemberplein leeg met behulp van paarden en een waterkanon, dat zich even uit de strijd moest terugtrekken vanwege een lekke band. Na afloop lag het plein bezaaid met losgetrokken tegels.

Bij het protestop het 18 Septemberplein liep een vrouw ook een schedelbreuk en 18 hechtingen op toen ze vol op haar hoofd werd geraakt door het waterkanon van de politie, zoals u op de heftige beelden hieronder kunt zien. Volgens de vrouw liep ze net weg van het protest toen ze geraakt werd. 

Video wordt geladen...

De demonstranten verplaatsten zich daarna richting het station, waar ze zich verschansten achter stapels fietsen. Met traangas probeerde de politie de groep uit elkaar te drijven. De relschoppers gooiden ramen in, lieten een auto in vlammen opgaan en plunderden een Jumbo-supermarkt. De ramen van de supermarkt werden aan diggelen geslagen en de schappen leeggeroofd. De gemeente stelde een noodbevel in, de politie arresteerde tientallen mensen, enkelen op verdenking van zware mishandeling.

Video wordt geladen...

Vaccinazi’s

De invoering van de avondklok leek voor meer groepen het startsein voor gewelddadige protesten. In Amsterdam waren die aangekondigd op sociale media. Een week nadat de politie zo’n tweeduizend demonstranten van het Museumplein moest verjagen, gaf Michel Reijinga van actiegroep Nederland in Verzet aan zondag op het plein te ‘gaan koffiedrinken’.

Het leidde opnieuw tot enkele honderden mensen met spandoeken met teksten als ‘Dump Rutte’ en ‘Stop de Vaccinazi’s’. Gemeente, politie en parket verklaarde het Amsterdamse Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, toen steeds meer mensen naar het plein kwamen. De politie riep de groep op weg te gaan, maar het grootste deel bleef staan. Vanuit de groep werden vuurwerkbommen naar de politie gegooid, sommige relschoppers brachten de Hitlergroet.

Vaccinazi’s
Beeld Joris van Gennip

Daarop greep de politie in en begon de demonstranten uit elkaar te drijven. Daarbij gebruikten agenten wapenstokken, paarden, honden en een waterkanon. Actievoerders begonnen aan een kat-en-muisspel met de politie, door zich te laten verjagen en zich vervolgens te hergroeperen.

Zaterdagavond ging het ook al mis. Op Urk reden jongeren in zo’n honderd auto’s na 21.00 uur richting het haventerrein. Een coronateststraat werd in brand gestoken. Een cameraploeg van de NOS die daar opnames van maakte, kreeg pepperspray in het gezicht gespoten.

Video wordt geladen...

Ontslagnemend Nederlands minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge schreef op Twitter dat de brand alle perken te buiten gaat. “Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders.”

In Stein in Nederlands-Limburg kwamen zaterdagavond zo’n honderd jongeren samen. Ze trokken door de straten en scandeerden ‘dictatuur’, staken vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie. Burgemeester Marion Leurs-Mordang reageerde ontdaan. “Ik ben vooral boos dat dit heeft kunnen gebeuren. We leven in een vrij land en iedereen mag zijn mening laten horen, maar dit is niet de manier.”

In heel Nederland zijn zaterdagavond en -nacht 3.600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Gedurende het hele weekend zijn honderden arrestaties verricht. “Dit is geweld van een intensiteit die we in jaren niet meer hebben gezien”, zegt politiechef Willem Woelders, belast met de handhaving van de coronamaatregelen. “We wisten dat in Amsterdam en Eindhoven demonstraties zouden komen, die vooraf verboden waren, maar dit is buiten alle proporties.”

Het protest in Amsterdam.Beeld ANP
De politie tegenover demonstranten op het 18 Septemberplein in Eindhoven.Beeld ANP