Direct naar artikelinhoud
InterviewPatrick Verkooijen

‘30 miljard dollar per jaar is véél te weinig om klimaatverandering op te vangen’

‘30 miljard dollar per jaar is véél te weinig om klimaatverandering op te vangen’
Beeld AP

De wereld moet geen 30 miljard maar 300 miljard dollar per jaar investeren om zich schrap te zetten voor de klimaatverandering. Dat stelt het in Groningen gevestigde VN-bureau voor klimaatadaptatie (GCA) bij het begin van een internationale top die gericht is op het vinden van oplossingen om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Drie vragen aan GCA-directeur en hoogleraar Patrick Verkooijen (51). 

De uitgaven vertienvoudigen: zijn de klimaatgevaren zo nijpend?

“Zeker. De risico’s als gevolg van klimaatverandering zijn in grote delen van de wereld concreet en urgent. Zeespiegelstijging, extreme droogte en bodemuitputting. De mondiale opwarming stevent af op 3 graden Celsius, in plaats van de 1,5 graad waar het Akkoord van Parijs op inzet. In dat akkoord ligt al vast dat industrielanden jaarlijks 100 miljard steun aan kwetsbare landen moeten geven om zichzelf te beschermen en te hervormen. Maar het is een groot misverstand dat die som volstaat, dat we met de huidige miljarden de wereld beschermen tegen klimaatrisico’s. Er moet veel meer bij. De hele landschappelijke inrichting moet weerbaar worden tegen klimaatrisico’s, net als hele totale financiële stelsel.”

“Want zélfs als we de klimaatdoelen van Parijs halen – en we moeten er alles aan doen om dat te realiseren – kan de wereld ontwrichtende effecten door klimaatverandering verwachten, die mens en natuur kunnen treffen. Daar moeten we klaar voor zijn, door nieuw geld te steken in adaptatie. Dus landen moeten stoppen met het inboeken van de miljarden die ze toch al uitgeven aan infrastructuur als klimaatadaptatie. Een autoweg financieren in Afrika is geen adaptatie. Slechts de kosten van het verhogen van zo’n weg moeten meetellen als adaptatie.”

Somber, al die gevaren en dat ontbrekend geld. Zijn er ook al successen met klimaatadaptatie?

“Er zijn absoluut vorderingen, van steden en landen die zich aanpassen. Maar dat zijn flagship-projecten. Die moeten nog navolging krijgen. Ik noem als succes maar even de aanleg van mangroves bij Bangladesh. Die bossen beschermen, in combinatie met een technisch alarmsysteem, mensen tegen het water als er een cycloon langs raast. Maar ook economieën moeten weerbaar worden tegen klimaatschade, door verduurzaming van alle geldstromen. Bij het IMF en grote banken begint dit op de agenda te verschijnen, gelukkig maar.”

Maandag start een tweedaagse online top over klimaatadaptatie met tal van wereldleiders. Onder meer de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en VN-topman Guterres zullen spreken. Wat verwacht u?

“Ik heb hoge verwachtingen. Na de Parijse afspraken over het bestrijden van klimaatverandering is een internationale doorbraak mogelijk zodat landen zich er tegelijkertijd tegen gaan weren. Dat kan, door steden anders in te richten, andere landbouw te bedrijven. Ik reken tijdens deze klimaattop op concrete plannen, in plaats van loze woorden. Wat enorm helpt is dat de Verenigde Staten, met het aantreden van president Joe Biden, weer meedoen met de klimaatdoelen. Samen met de Europese Unie en China kan nu de agenda om de aarde leefbaar te houden versneld worden uitgevoerd, zowel in het bestrijden als het opvangen van de onafwendbare effecten.”