OLFA Elsdonk in Edegem kon vandaag weer open. De basisschool moest vorige week dicht na besmettingen met de Britse variant. © Patrick De Roo 

Heel wat scholen in provincie Antwerpen (deels) dicht door corona: moeten we ze allemaal sluiten?

Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, gaan er steeds meer stemmen op om de scholen een tijdlang te sluiten. Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, kijkt vooral naar de buitenschoolse activiteiten. “Op school zitten de kinderen zo veel mogelijk in bubbels. Maar die bubbels worden daarna gewoon weer gemixt.”

Elien Van Wynsberghe

LEES OOK: KAART. Deze scholen in de provincie Antwerpen zijn (deels) dicht door corona

In Vlaanderen zijn op dit ogenblik zo’n vijftig van de vierduizend scholen geheel of gedeeltelijk gesloten. “Een beperkt percentage”, zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij blijft ervan overtuigd dat het onderwijs moet blijven doorlopen in scholen waar er geen problemen zijn. “Dat is de moeilijkste weg, maar wel de beste weg voor onze kinderen.”

Gouverneur Cathy Berx.  ©  Jeroen Hanselaer

In de provincie Antwerpen zou het over veertien scholen gaan, intussen mogelijk al meer. “In zeven gevallen is al bevestigd dat het gaat om besmettingen met de Britse variant”, aldus gouverneur Cathy Berx in De Ochtend op Radio 1.

De gouverneur zegt dat de situatie gericht wordt opgevolgd en dat de gewijzigde teststrategie een goede zaak is. Alle contacten van besmette kinderen gelden nu als een hoog risico. Cathy Berx noemt het wel “opmerkelijk” dat ook veel kleuters en kinderen van de lagere school positief testen en hogere virale ladingen hebben.

Krachtige maatregelen 

OESO-onderwijsexpert Dirk Van Damme pleit voor korte, krachtige maatregelen om de keten van besmettingen te doorbreken. “Mij een voorstander noemen van het sluiten van de scholen, is te sterk uitgedrukt. Niemand is daar voorstander van. Het is een dramatische beslissing en de kosten voor het leren en het welbevinden van onze kinderen zijn hoog.”

“Maar sinds december zitten we in een fase waarin krachtige maatregelen nodig zijn”, vindt Dirk Van Damme. “De rol van de scholen in het verspreiden van het virus wordt steeds duidelijker. We moeten dat de kop indrukken.”

Onderwijsexpert Dirk Van Damme. ©  Fred Debrock

De onderwijsexpert wijst naar de verscheidene landen in Europa waar de scholen al werden gesloten. “Samen met Frankrijk vormen wij de uitzondering.”

“Ik pleit voor flexibele ingrepen. Laat kleinere groepen naar school gaan en zet nog beter in op afstandsonderwijs”, zegt hij. “Kijk naar landen waar er korte, krachtige maatregelen worden genomen. Dan zie je dat die op langere termijn meer succes boeken.”

Wat met eventuele leerachterstand? “Het is perfect mogelijk om nadien alles op alles te zetten; om de groep van leerlingen die onder de sluiting van de scholen lijdt, te remediëren.”

Buitenschoolse activiteiten

Topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve stelt dat het een maatschappelijke keuze is om de scholen open te houden. “Een keuze die op dit ogenblik wordt gemaakt en waar ik natuurlijk blij om ben. Maar dat betekent wel dat er in de rest van de samenleving bijkomende maatregelen moeten worden genomen.”

Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. ©  BELGA

“Ik moet zeggen dat het mij verraste dat het Overlegcomité afgelopen vrijdag niets heeft gezegd over het aan banden leggen van de buitenschoolse activiteiten”, zegt Boeve. “Op school wordt onderwijs op een veilige manier georganiseerd. Kinderen zitten zo veel mogelijk in bubbels. Maar die bubbels worden gewoon weer gemixt wanneer ze deelnemen aan buitenschoolse activiteiten.”

“Krokusvakantie is risico”

Lieven Boeve zegt zelfs dat hij zijn hart vasthoudt voor de krokusvakantie. “Als de buitenschoolse opvang gewoon blijft doorlopen, zie ik die week eerder als een risico dan als een afkoelingsperiode.”

Een extra week afstandsonderwijs organiseren voor de basisscholen – zoals dat nu al staat ingepland voor het secundair onderwijs, in aanloop naar die krokusvakantie – vindt Boeve al helemaal geen goed idee. “Ik zie daar geen virologische winst in, eerder verlies. Telewerk wordt op dit ogenblik niet goed opgevolgd. Ouders zullen hun kinderen naar opvanginitiatieven sturen. Zo organiseren we de besmettingen gewoon.”

Motivatie gaat achteruit

Hij benadrukt bovendien dat er ook rekening moet worden gehouden met de leermotivatie, die bij heel wat leerlingen achteruit gaat. “Leerachterstand is één ding, maar voor veel jongeren is de rek eruit. Het wordt voor hen moeilijker en moeilijker om in de formule van afstandsonderwijs de discipline aan de dag te leggen om schoolse taken volwaardig op te nemen.”

Danielle Van Ast, directrice van het GO! Antwerpen. ©  RR

Danielle Van Ast, directrice van het GO! Antwerpen, treedt Lieven Boeve daarin bij. “Het is belangrijk dat het sociale contact er blijft en dat de kinderen structuur hebben. Op dit ogenblik is het nog goed haalbaar om de scholen open te houden. Wij hebben in Antwerpen zo’n vijftig scholen, waarvan er maar één met veel besmettingen kampt.”

“Scholen vormen een veilige, georganiseerde omgeving”, zegt de directrice. “Laat kinderen daar hun sociaal contact hebben. En als het aan banden leggen van buitenschoolse activiteiten nodig is om het onderwijs te redden, dan moet dat misschien maar gebeuren. Laat het sluiten van de scholen de laatste optie zijn.”

Testen op wijkniveau

Antwerps schepen van Onderwijs en Jeugd Jinnih Beels (sp.a) wil ook dat de scholen open blijven. “Ik denk dat er weinig discussie is als ik zeg dat de meeste mensen dat willen.”

“We mogen het welzijn van onze jongeren niet uit het oog verliezen”, zegt de schepen. “Maar veiligheid blijft natuurlijk prioritair. Breed testen is daarom belangrijk, ook op wijkniveau.”

Jinnih Beels, Antwerps schepen van Onderwijs. ©  Sebastian Steveniers

Het stadsbestuur biedt bovendien ondersteuning aan om de scholen open te houden. “Zo springen onder meer mensen van onze diensten in als er ergens een lerarentekort is.”

 

Van deze scholen is bevestigd dat ze (gedeeltelijk) gesloten zijn

(Klik op een icoon op de kaart hieronder voor meer info.)