Ingenieuze capsule biedt slaapplek aan daklozen in Duitsland

Een Duitse start-up plaatste voor het tweede jaar op rij ‘Ulmer Nesten’ in een park in Zuid-Duitsland. In deze water- en winddichte cabines kunnen daklozen comfortabel overnachten. Als het proefproject succesvol blijkt, wil het bedrijf uitbreiden naar de rest van Duitsland.

In een openbaar park in Ulm, een stadje in Zuid-Duitsland zo’n 100 km ten zuidoosten van Stuttgart, werden op 8 januari twee ‘Ulmer Nesten’ geïnstalleerd. Deze warme, compacte slaapplekken zijn geconstrueerd uit hout en staal, waardoor ze moeten beschermen tegen koude en gure wind in de winter. In elke cabine is slaapplek voor twee personen.

Zonnepanelen en bewegingssensors

Om zonder camera’s toch een oogje in het zeil te houden – zodat de privacy van de logees gerespecteerd blijft – werden bewegingssensors in de cabine geïnstalleerd. Vanop afstand kan zo geregistreerd worden wanneer de deuren zich openen en sluiten. Sociale werkers kunnen op die manier zien of de cabines gebruikt werden en daarna ter plaatse gaan om ze schoon te maken. De capsules zijn uitgerust met zonnepanelen en staan in verbinding met een radionetwerk, zodat de bewoners kunnen communiceren zonder afhankelijk te zijn van mobiele netwerken.

Het idee ontstond in 2018, bij zes Duitse vrienden die een oplossing zochten voor daklozen die de koude nacht in openlucht moeten doorbrengen. Het richt zich op sociaal kwetsbaren die de weg niet vinden naar de reguliere daklozenopvang, omwille van psychologische redenen of omdat ze bijvoorbeeld een huisdier hebben. De oprichters willen benadrukken dat het om een noodoplossing gaat, en dus geen goedkope slaapplek is voor wie geen hostel wil betalen.

Vorig winter experimenteerde de start-up al met dit proefproject, dat nu opnieuw herhaald wordt. Deze winter onderzoeken ze of de cabines ook bij vorst werkzaam zijn. Als het een succes blijkt, hopen de oprichters uit te breiden naar de rest van Duitsland.

Lees ook:

Meer