Moderna bevestigt: “Vaccin werkt ook tegen varianten van coronavirus”

 ©  AFP

Het Moderna-vaccin is ook werkzaam tegen de nieuwe varianten van het coronavirus, zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse. Dat meldt het Amerikaanse farmabedrijf. Al lijkt de bescherming tegen de Zuid-Afrikaanse variant wel minder, daarom ontwikkelt het bedrijf een nieuwe versie van het vaccin.

jvh

Uit een studie bij bloedstalen van acht mensen en twee apen die – zoals voorgeschreven – twee dosissen van het vaccin hadden gekregen, blijkt dat wie gevaccineerd is bij besmetting met de Britse variant evenveel antilichamen produceert als bij de originele variant.

Bij besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant daalde het aantal antilichamen – de immuunreactie van het lichaam – wel met een factor van zes. Volgens Moderna produceert het lichaam daarmee wel nog steeds “genoeg antilichamen om beschermd te zijn”.

Toch zal Moderna ook een nieuw vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant ontwikkelen. Dat zou dan als ‘booster’ moeten dienen tegen de variant. “We nemen deze beslissing uit voorzorg”, klinkt het bij Moderna. “We weten niet of we dit aangepaste vaccin zullen nodig hebben, hopelijk is dat niet het geval.” Het bedrijf zal voorts ook de impact onderzoeken van de toediening van een derde dosis van zijn reeds bestaande vaccin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen