Gijs Vandenbogaerde

Man uit Kortrijk roeit met 2 kompanen in hightechboot Atlantische Oceaan over: "We hebben 1.500 porties eten bij ons"

Volgende week vertrekt ingenieur Gijs Vanden Bogaerde vanuit Portugal op een zeer ongewone zeereis. Met twee vrienden gaat hij in een roeiboot de Atlantische Oceaan oversteken, een boottrip van 7.000 kilometer.  “Over twee maanden willen we aankomen in Miami", zegt hij.

De boot waarmee de overtocht wordt gemaakt, is een sterk staaltje techniek. Hij is zo ontworpen dat hij weer rechtkomt als hij omkantelt. Aan boord is alles mee om er een zo ecologisch mogelijke reis van te maken. Er zijn zonnepanelen en een batterij, die onder meer een toestel zullen aandrijven om zeewater te ontzilten.

Een gemakkelijke reis wordt het allerminst. Er moet voortdurend geroeid worden in shifts van twee uur. “Bij voorkeur gaan we telkens met z'n tweeën roeien”, zegt Gijs. “Als je niet roeit, kan je slapen of eten maken.” Culinair wordt de reis zeker niet. Het trio heeft 1.500 gevriesdroogde porties eten mee. “En wassen wordt ook heel basic. We hebben bijvoorbeeld geen douche aan boord. Maar de grootste uitdaging wordt met drie mensen samenleven op 7 vierkante meter. Mentaal wordt dat heel zwaar."

(Lees voort onder de foto)

Gijs Vandenbogaerde

Elk van de 3 heeft zijn reden

“Gentenaar Koen De Gezelle is de kapitein aan boord", vertelt Gijs. "Hij is al 20 jaar gepassioneerd botenbouwer en gespecialiseerd in roeiboten voor op zee. Uiteraard wil hij zijn bedrijf in de kijker zetten. Maar voor hem is dit een hoogtepunt waar hij al zijn hele loopbaan van droomt.”

“Jelle Veyt is bezig met de “Seven Summits Challenge”: hij wil op elk van de zeven continenten de hoogste berg beklimmen", weet Gijs. "Maar hij wil die bergen bereiken op eigen spierkracht. Zo is hij al met de fiets tot aan de Mount Everest gereden om die te beklimmen. Hij zit nu op de fiets naar Portugal en volgende week roeien we van daar naar Amerika, omdat hij in Alaska een berg wil bedwingen.”

Gijs zelf is al jaren een fervent zeiler en roeier op zee. “Ik ben al vier jaar bevriend met Koen en heb hem geholpen met deze boot. Ik wil testen hoe en of alle technologie aan boord het doet. En ook, zoiets wil ik gewoon niet missen”, besluit Gijs.

Meest gelezen