Zowel Bilzen-Waltwilder A (foto) als B stond met het maximum van de punten op kop in haar reeks. Door de stopzetting van de competitie zit een promotie er echter niet in.. ©  JEFFREY GAENS

Geen stijgers en dalers in amateurvoetbal: “Dit is een fikse klap”

Limburgse reeksen -

Het voetbalseizoen 2020-21 wordt in de lagere reeksen een blanco seizoen. Dat betekent dat er geen stijgers en dalers zijn en de clubs volgend seizoen in dezelfde afdeling starten als dit seizoen.

LEES OOK. Crisiscel KBVB beslist: amateurvoetbal stopgezet

In de nationale reeksen stonden THES (eerste) en Bocholt (2B) op het moment van de stopzetting van de competitie op kop in hun reeks.

“Wij hadden na die negen op negen uitzicht op een mooi seizoen”, zegt THES-coach Patrick Witters. “Promotie naar 1B is een licentiekwestie en daar spreek ik me niet over uit, maar we hadden alleszins de ambitie om opnieuw de beste amateurclub van België te zijn. Dan is het natuurlijk jammer dat je er na drie matchen al mee moet stoppen. In het begin viel het wegvallen van het voetbal nog mee, maar intussen giert het om weer te beginnen.”

“Het coronavirus heeft ons ook zeker niet gespaard”, reageert Rony Vangompel van Bocholt VV. “Dit seizoen valt me niet zo zwaar. We stonden dan wel aan de leiding, maar waren natuurlijk ook nog maar vier speeldagen ver. Vorig seizoen was een heel ander verhaal. Toen zaten we nog volop in het titeldebat met Tienen en Aalst en werd ons een mogelijke promotie ontnomen. Dit is een fikse klap, maar ik heb wel alle begrip voor de genomen beslissingen.”

Bilzen boven

Ook in de provinciale afdelingen blijft volgend seizoen dus alles bij het oude. Opmerkelijk: van de acht ploegen die bij de stopzetting van de competitie met het maximum van de punten op kop stonden in hun reeks, komen er liefst drie uit Bilzen: Bilzen-Waltwilder A (1prov.), Schoonbeek-Beverst (1prov.) en Bilzen-Waltwilder B (4A). Maar promoveren zit er dus ook voor hen niet meer in. “Jammer, want wanneer krijgen we die kans nog?” vraagt voorzitter Jos Pernot van Schoonbeek-Beverst zich af. “Wij hadden een goede ploeg en de bedoeling was ook een stapje hoger te zetten. Maar goed, dan gaan we er volgend seizoen maar voor. Dan worden er ook opnieuw eindrondes gespeeld. We gaan zeker nog iets bijhalen.”

Behoud

Voor de staartploegen betekent het stopzetten van de competitie dan weer de redding. “Toch is van opluchting geen sprake bij ons”, reageert voorzitter Jos Haegdorens van W. Koersel, dat als neofiet onderaan bengelde (achter stadsgenoot KVK Beringen) in derde afdeling VV. “Dit is de enige logische beslissing, omdat een normale competitie niet meer mogelijk was. Het behoud was moeilijk geweest, maar een degradatie was ook geen ramp. Dit verandert ook niets aan onze politiek. We gaan ons niet extra versterken. We starten wel met een tweede ploeg in vierde provinciale.”

Ook in die provinciale reeksen zijn er dus geen zakkers. Zelfs Alken (1prov.), Halen (2B), Peer SV (3B) en Piringen (3C) zijn ondanks hun nul punten (!) zeker van het behoud. “Maar ik was er ook zeker van dat we ons nog gered hadden, als we toch opnieuw opgestart zouden zijn”, maakt Peer SV-coach Carella zich sterk. “Daarvoor loopt hier voldoende talent rond. Die nul op negen? Die kwam er vooral omdat we ons seizoen drie keer opnieuw hebben moeten opstarten door verschillende coronabesmettingen.”

LEES OOK.Stopzetting competities is zware domper voor clubs: “Onze vaste kosten lopen gewoon door”

(rome/kj/edst/jmu/jc/krth)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer