Ze hebben al de grootste bananencollectie ter wereld, maar nu richten deze professoren zich op de patat

De KU Leuven viert vandaag de 30ste verjaardag van de grootste bananencollectie ter wereld. Binnenkort verwelkomt de ploeg van de Leuvense professor Rony Swennen ook één van de grootste aardappelcollecties.

stl

Met meer dan 1.500 variëteiten is de collectie bananen de grootste ter wereld. De collectie is zelfs erkend als werelderfgoed. De manier waarop professor Rony Swennen van de KU Leuven zijn collectie beheert, met proefbuisjes, koude kamers, vloeibare stikstof en cryotanks, krijgt wereldwijd lof. Zo veel zelfs dat binnenkort liefst achtduizend (8.000!) aardappelvariëteiten van het International Potato Center in Peru naar Leuven komen. Het gaat om een kopie van de eigen collectie in Latijns-Amerika met onder meer aardappelen, zoete aardappelen en andere knol- en wortelgewassen uit de Andes en is overtuigd van de Leuvense technologie.

Kokosnoten

Professor Swennen denkt dat er in de manier van bewaren nog muziek zit. “Cryopreservatie is trouwens ook toepasbaar op vele andere planten. Je kan die techniek gebruiken voor alle planten die zelf geen zaden maken, zoals de meeste bananensoorten, of planten waarvan de zaden moeilijk te stockeren zijn, zoals kokosnoten. Op die manier zou je een tegenhanger kunnen bouwen van de Svalbard Global Seed Vault, de wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen.”

De bananencollectie, officieel onderdak in het Bioversity International Musa Germplasm Transit Centre (ITC), wordt maandag gevierd in aanwezigheid van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen