dinsdag 26 januari 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De flamboyante Stéphane Moreau zit sinds dit weekend in de gevangenis van Lantin. ISOPIX 

Fraude

Na de aanhouding: Stéphane Moreau, het ongenaakbare wonderkind dat wel heel gretig in de honingpotten graaide

Schandaal te veel brengt Waalse Berlusconi ten val

Luik

Als Stéphane Moreau (56) in Saint-Tropez naar de supermarkt ging, verdween er voor 1.800 euro aan publiek geld. Als hij wijn kocht, deed hij dat voor 30.000 euro met de bankkaart van de intercommunale. Dat er op die geheime rekening 38,7 miljoen euro stond die hij niet uitgelegd krijgt, was het schandaal te veel voor de gewezen PS-topper.

Het stormt op 28 februari 2010 boven Ans. Stéphane Moreau stelt lijdzaam vast dat een van de grote eiken in zijn tuin dwars door de pergola van zijn buurman gaat. Dubbel probleem: hij is daar niet voor verzekerd. En dus belt de PS-topper snel naar een hoge pief bij Ethias. Als bij wonder heeft Moreau wat later een contract waarin staat dat hij sinds 1 januari 2010 verzekerd was tegen stormschade. Geen nobele geste van de bank maar schriftvervalsing, oordeelt het gerecht. Dat de ‘pergola-affaire’ in 2016 leidt tot de val van de Ethias-CEO is voor Moreau een accident de parcours.

Vadermoord voor sjerp

Moreau komt uit de PS-stal van Alain Van der Biest, de rechterhand van de vermoorde Luikse opperbaron André Cools. De politicus-zakenman schopt het tot burgemeester van Ans tussen 2011 en 2017, na een haast legendarische putsch tegenover zijn vroegere mentor, Michel Daerden. Samen met enkele vertrouwelingen grijpt Moreau de macht, waardoor PS in Ans zowel de burgemeester – hij dus – aanlevert én in de oppositie zit, met een afgezette ‘Papi’ Daerden.

Zelfbediening

Als zakenman verwerft Moreau de bijnaam ‘de Waalse Berlusconi’, door zijn voorliefde voor media-overnames. Moreau kent alle machtige figuren over de taalgrens, maar opereert het liefst solo: zo verkoopt hij als topman bij Nethys, de privétak van de Waalse intercommunale Publifin, telecomoperator Voo zonder medeweten van het moederbedrijf.

Het is zijn geheime ontslagvergoeding als gedelegeerd bestuurder bij datzelfde Nethys die hem jaren terug al lijkt te nekken. Het schandaal, waaruit bleek dat tal van bestuurders royale vergoedingen opstreken voor minimaal werk én publiek geld in privézakken belandde, veroorzaakt een bom binnen PS.

Het betekent het einde van Moreaus carrière bij de Waalse socialisten, maar in eerste instantie niet bij Nethys, waar hij jaarlijks 960.000 euro bruto bleek te verdienen. Volgende bom: de stiekeme 11.627.756 euro die hij als ontslagvergoeding opstreek, in tegenstelling tot de versie dat hij gratis was opgestapt.

De toplui bij Nethys destijds. Ook op de foto in het midden: zakenman François Fornieri, intussen ook achter tralies.  LESOIR

Drietrapsraket

Zijn passage zorgt voor een driedubbele golf van verontwaardiging: naast de riante vergoeding en de exuberante ontslagpremie brengt een doorlichting door Deloitte een geheime rekening bij ING aan het licht. Daarop staat liefst 38,7 miljoen euro die Moreau volgens het gerecht verduisterde tijdens zijn passage als topman bij de intercommunale.

De rekening geeft de speurders een unieke inkijk in zijn levensstijl, op kosten van de belastingbetaler: zo gaf hij in Saint-Tropez 1.800 euro uit aan de kassa van een supermarkt, volgden er luxueuze tripjes naar Knokke, Las Vegas, Madrid, Houston en Noord-Kivu. Ook sloeg hij voor dertigduizend euro aan wijn in en liet hij in de Termen van Chaudfontaine een rekening van negenduizend euro achter. Naast onduidelijke consultancyopdrachten en advocatenkosten, goed voor een carrousel van vele honderdduizenden euro’s. Moreau waant zich jarenlang ongenaakbaar. Nu lijkt de definitieve val nabij: afgelopen weekend werd hij opgepakt en na urenlang verhoor aangehouden op verdenking van fraude, misbruik van vennootschapsgoederen en verduistering.

Stéphane Moreau, jarenlang kind aan huis bij alles wat macht uitstraalde in Wallonië.  ISOPIX

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws