dinsdag 26 januari 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Hallo Vlaanderen

COLUMN. “De Waalse Marc Coucke zit in de cel en zijn val doet heel Wallonië struikelen”

Marc Coucke en François Fornieri. Isopix

Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderburen

LEES OOK. Schandaal te veel brengt Waalse Berlusconi ten val

De twee bekendste Waalse bazen, Stéphane Moreau en François Fornieri, slapen sinds dit weekend in de cel. Moreau in Lantin, Fornieri in Marche. “Omdat die gevangenis recenter is en meer comfort biedt”, zeggen sommige bronnen. Fornieri is immers de patron wallon bij uitstek, vaak de Waalse Marc Coucke genoemd. Zoals Coucke heeft hij fortuin gemaakt in de farma-industrie. Zijn bedrijf Mithra produceert anticonceptiva, de pil Estelle is een Europees succes. Marc Coucke was trouwens tot in november voorzitter van de Raad van Bestuur bij Mithra. Hij trad dan af – had hij nattigheid gevoeld? – maar blijft aandeelhouder. Verder wilde Fornieri, nog altijd zoals Coucke, eigenaar worden van een voetbalclub, Standard Luik. De deal sprong eind 2020 om onbekende redenen af. Gelukkig maar. De reputatieschade voor Luik en heel Wallonië was nog groter geweest.

Fornieri’s vriend Moreau is de ex-topman van Nethys, het Waalse Telenet zeg maar. Verschil met Telenet: Nethys is 100 procent eigendom van overheidsinstellingen.

Moreau, tevens gewezen PS-burgemeester van Ans, ligt al drie jaar onder vuur, onder meer omdat hij het Waalse decreet dat zijn loon tot 245.000 euro per jaar beperkte omzeilde. Het bezoldigingscomité van Nethys kende hem een troostpremie van 8 miljoen euro toe, zo groot was zijn verdriet. Maar dit kon het gerecht blijkbaar niet ontroeren. En wie zat aan het hoofd van het bezoldigingscomité? Fornieri.

LEES OOK. Ook Stéphane Moreau en Pol Heyse aangehouden in Nethys-affaire

Beide mannen zijn vijftigers, van bescheiden komaf en Luikenaars. Ze helpen elkaar al een hele tijd. Moreau, belangrijke schakel in het PS-apparaat in Luik, zou Fornieri hebben gesteund om overheidskapitaal te vinden voor het ontwikkelen van Mithra. Het moet nog worden bewezen. Het duo roept zijn onschuld uit.

De val van (vooral) Fornieri doet heel Wallonië struikelen, Moreau is allang uitgeteld. De altijd perfect uitgedoste kleinzoon van Italiaanse gastarbeiders werd in 2011 tot manager van het jaar uitgeroepen. Hij kwam geregeld spreken voor allerlei ondernemersgroepen, ik heb één van die bijeenkomsten bijgewoond. Fornieri gold echt als het te volgen voorbeeld, met zijn vermogen van 350 miljoen euro en zijn ambitie om wereldleider te worden in zijn sector. Zijn motto: “Wie zelf niet vurig is, kan niemand aansteken.” Hij deed ook mee aan het tv-programma Belges en or, het Waalse The Sky is the Limit. Daarin zei Marc Coucke: “Meer Fornieri’s zou Wallonië echt deugd doen.” Het zuiden des lands kent inderdaad een groot tekort aan ondernemingszin, het blijkt opnieuw uit een recent rapport van PwC. Mithra’s baas liet Wallonië denken dat ‘het kon’. Door de muren van zijn cel is zijn boodschap niet langer hoorbaar.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws