Gedaan met krijt: Dit zijn de nieuwe digitale parkeerverbodsborden voor de stad

De stad Antwerpen maakt komaf met de klassieke tijdelijke parkeerverbodsborden. Die gaven het parkeerverbod nog met krijt aan, werden op grote schaal ontvreemd en onterecht gebruikt. Dit najaar komen er nieuwe borden met een digitaal scherm en gps. De eerste werkende prototypes worden dit voorjaar getest.

doro, belga

De nieuwe borden werden ontwikkeld door het Antwerpse technologiebedrijf Rombit en zijn een pak duurder dan de huidige exemplaren, waarop de verbodsdata vaak nog met krijt worden aangegeven. In de toekomst zal dat digitaal gebeuren via een app en het scannen van een QR-code. De borden hebben bovendien een gps-functie en een alarmsignaal zodat je ze in theorie niet meer ongestraft kan verplaatsen, laat staan stelen.

“In bepaalde buurten lijkt het nu bij wijze van spreken alsof iedereen de hele tijd aan het verhuizen is en het is erg moeilijk om dat steeds te controleren”, vindt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De nieuwe borden zijn zelfbewust en traceerbaar. Het contrast met de oude borden kan niet groter zijn, dit is letterlijk een overstap van het ijzeren naar het digitale tijdperk.”

© pdr

GAS-boete

De Wever wil ook de politiecodex laten aanpassen zodat mensen die zo’n bord stelen een GAS-boete kunnen krijgen. “Parkeerborden stelen heeft geen zin, want we komen het bij je thuis ophalen. Dus doe het gewoon niet.”

Dit voorjaar loopt er een testfase. Indien er een positieve evaluatie volgt, zullen er 2.500 nieuwe parkeerverbodsborden geplaatst worden. “Op termijn kunnen we de info van de borden ook gebruiken op het platform Slim Naar Antwerpen en in apps, bijvoorbeeld om aan te geven waar je wel en niet mag parkeren”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).

Nutsmaatschappijen en aannemers die wegenwerken uitvoeren, zullen voorlopig wel nog hun eigen signalisatie mogen plaatsen.

Begin 2016 introduceerden de stad en Rombit al een digitaal platform waarop burgers en bedrijven eenvoudig en snel een parkeerverbod kunnen aanvragen.

© parkeerverbod.info

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER