Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Bijna helft horecazaken vreest verplichte sluiting nog maar twee maanden vol te houden

Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.Beeld Photo News

De verplichte sluiting van de horeca op 19 oktober 2020 heeft de kaap van de honderd dagen gerond. Ondanks de steunmaatregelen zorgt dit voor een immense impact voor de sector. Al 41 procent van de horecaondernemers moet gebruikmaken van het eigen spaarboekje om het hoofd boven water te houden. Als er niets verandert, vreest liefst 46 procent binnen dit en twee maanden voor het einde van hun zaak.

Sectororganisatie Horeca Vlaanderen hield naar aanleiding van 100 dagen horecalockdown een bevraging bij leden. De resultaten zijn allesbehalve geruststellend.

Al 37 procent van de horecaondernemers moet putten uit professionele reserves, 41 procent grijpt naar de eigen spaarrekening om te overleven. Het cijfer zal nog stijgen omdat steeds meer horeca-uitbaters hierop beroep moeten doen.

Dankzij de steunmaatregelen van de federale en Vlaamse overheid hebben veel zaken de afgelopen periode kunnen overbruggen. Maar, zo stipt Horeca Vlaanderen aan, hoe langer de sluiting aanhoudt, hoe meer deze steun onvoldoende blijkt.

Wel 46 procent denkt dat deze situatie (met de huidige steun) binnen de twee maanden resulteert in een definitieve sluiting, 24 procent kan het nog maximaal drie maanden volhouden.

Een vrouw wandelt voorbij een gesloten restaurant in Brussel.Beeld REUTERS

Bij een eventuele heropening zijn niet alle problemen van de baan, verre van. Twee derde van de ondernemers vreest twee tot vijf jaar nodig te hebben om deze crisis financieel te boven te komen.

Qua stopzettingen en faillissementen ogen de cijfers van 2020 gunstiger dan pre-coronajaar 2019. Terwijl er in de horeca 3.466 stopzettingen en 978 faillissementen waren in 2019, bleef dit in 2020 beperkt tot ongeveer 2.598 stopzettingen en 738 faillissementen. Echter, de lagere cijfers zijn er enkel door het moratorium op faillissementen en de steunmaatregelen van de overheid. Om in 2021 geen weerslag van de lockdownperiodes in de faillissementscijfers te zien, is er dringend extra steun nodig.

We vragen dan ook de overheid dat, door het blijven aanmodderen en gebrek aan ambitie om de horeca tijdig te heropenen, de steun zowel verhoogd als verlengd wordt, ook na heropening
Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen

“We vragen dan ook de overheid dat, door het blijven aanmodderen en gebrek aan ambitie om de horeca tijdig te heropenen, de steun zowel verhoogd als verlengd wordt, ook na heropening. Het huidige pakket was gebaseerd op een korte sluitingsperiode. Als je 500 miljoen euro in oktober voorzag voor een korte periode, dan is een verhoging nu de logica zelve. Anders is dit schuldig verzuim”, stelt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

“Onze horeca-uitbaters hebben geen buffer meer, zij zijn moe en willen gewoon weer ondernemen. Hoe langer dit duurt, hoe groter de noden. Een snelle extra enveloppe steunmaatregelen is nu een morele plicht”, verklaarde De Caluwe vorige week in het VRT-Journaal.

Bijna helft horecazaken vreest verplichte sluiting nog maar twee maanden vol te houden
Beeld Tomas Sisk / Photo News