©  REUTERS

AstraZeneca zal dan toch aanwezig zijn op vergadering met EU over vaccins

Farmabedrijf AstraZeneca zal woensdagavond dan toch deelnemen aan het overleg met de Europese Commissie en de EU-landen over zijn vaccinleveringen. Daarover was onduidelijkheid ontstaan nadat de Commissie bevestigd had dat AstraZeneca zich uit het overleg teruggetrokken had en het bedrijf zelf dat tegensprak.

LEES OOK. AstraZeneca: “Twee maanden achter op schema”, vooral door problemen in België en Nederland

LEES OOK. Europese Commissie eist dat AstraZeneca aankoopovereenkomst openbaar maakt

Nu bevestigen ook Europese bronnen dat AstraZeneca deelneemt. Het bedrijf heeft een eerdere aankondiging dat het zou wegblijven weer ingetrokken, luidt het.

Er is discussie ontstaan over het contract dat de Europese Unie met het Brits-Zweedse farmabedrijf over de leveringen van coronavaccins heeft afgesloten, nadat het bedrijf had aangekondigd dat het fors minder dosissen zal leveren dan overeengekomen is. Maandag zat de top van AstraZeneca al twee keer samen met de Commissie en de lidstaten, maar het bedrijf kon volgens commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides geen duidelijk antwoord geven op alle vragen over zijn vaccinleveringen.

LEES OOK. CEO: “AstraZeneca neemt geen vaccins van Europeanen af om ze elders te verkopen”

Dinsdag gaf ceo Pascal Soriot een aantal interviews waarin hij het publiek opriep om begrip te tonen voor het verminderd aantal dosissen. “Dit is geen contractuele verbintenis die we met Europa zijn aangegaan”, klonk het onder meer in La Reppublica. “We hebben gezegd: we zullen ons best doen, maar zonder garantie op succes.” De discussie gaat onder meer over de productiesites van AstraZeneca en de landen waar die vaccins naartoe gebracht worden. In zijn aankoopovereenkomst met de Europese Commissie staat volgens Soriot de mogelijkheid vermeld dat de sites in het Verenigd Koninkrijk ook voor leveringen aan de EU kunnen worden ingezet, “maar pas later”.

Soriot wees er ook op dat de EU haar contract met AstraZeneca drie maanden later tekende dan het Verenigd Koninkrijk, maar er vanuit ging dat het rond dezelfde tijd beleverd zou worden.

Capaciteit

Bij de Commissie is men not amused over de verklaringen van Soriot. “We betwisten verschillende elementen van dit interview, onder meer dat de productie op Britse sites enkel voor leveringen aan het VK bestemd zou zijn. Dat klopt niet”, zegt een goede bron. En dat AstraZeneca slechts zijn “best” zou moeten doen: “Het contract voorziet in bijkomende productiecapaciteit. Als er zich een probleem zou voordoen in een fabriek in België, kunnen we beroep doen op andere fabrieken in Europa of het VK”, luidt het bij de Commissie.

Vrijdag beslist het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) of het vaccin tegen COVID-19 dat AstraZeneca ontwikkeld heeft, op de Europese markt toegelaten wordt. Het bedrijf vroeg pas op 12 januari een voorwaardelijke vergunning aan. De Europese Unie zou tot 400 miljoen dosissen geleverd kunnen krijgen. De tragere leveringen hebben volgens Soriot alles te maken met onderaannemers die het productieproces minder snel dan voorzien onder de knie krijgen. “Daar is niets mysterieus aan.”

LEES OOK. Hoe goed beschermt vaccin van AstraZeneca senioren?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer