Luca Oyen, hier in actie tegen Salzburg, is nog steeds speelgerechtigd. ©  JEFFREY GAENS

Genkse jonkies thuis tegen Slovaakse Zilina in Youth League

Woensdag werd er in het Zwitserse Nyon geloot voor de eerste ronde van de UEFA Youth League, het kampioenenbal voor spelers onder 19 jaar. KRC Genk speelt op 2 of 3 maart thuis tegen het Slovaakse MSK Zilina, Club Brugge trekt naar Istanbul voor een match tegen Basaksehir. Als de gezondheidssituatie in Europa het tenminste toelaat...

De formule van de Youth League werd gewijzigd, omdat het niet opportuun werd geacht om in het najaar van 2020 te voetballen. Daarom speelt iedereen, dus ook de U19-teams van de Champions League-ploegen, volgens het systeem van rechtstreekse uitschakeling in één wedstrijd.

Er blijven in deze eerste ronde én in de zestiende finales nog wel twee verschillende wedstrijdtabellen. KRC Genk zit in die van de landskampioenen bij de U19, Club Brugge in die van de U19-clubs van de Champions Leaguedeelnemers. Bij winst tegen Zilina moet Genk op 6 of 7 april nog voorbij één andere landskampioen geraken, om dan in de achtste finales op bezoek te gaan bij een Champions Leaguedeelnemer. De loting voor dat vervolg van het tornooi vindt plaats op 12 maart.

KRC Genk eindigde vorig seizoen derde in de poulefase na Salzburg en Liverpool en voor Napoli. MSK Zilina nam twee jaar geleden deel en verloor toen kansloos in de eerste ronde tegen het Franse Montpellier (thuis 1-5 en uit 2-0).

Zes spelers uit A-kern

In Genk is men niet ongelukkig met deze loting, ook Benfica was een mogelijkheid. Bovendien voorkomt een thuismatch veel praktische (reis)problemen in coronatijden. In deze editie van de Youth League mag een team, naast iedereen die na 1 januari 2002 geboren is, per wedstrijd ook drie spelers met geboortejaar 2001 opstellen. Dat betekent dat uit de A-kern naast Vandevoordt, Leysen, Dwomoh en Oyen ook Limbombe en Sierra in aanmerking komen voor het Youth Leagueteam.

In de Genkse A-kern zit ook nog een mogelijke scout voor coach Hans Somers. Patrik Hrosovsky groeide op op goed 60 kilometer van Zilina.

mg

Aangeboden door onze partners