donderdag 28 januari 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  BELGA

Coronavirus

Coronavirus.be al een jaar in handen van Nederlander: “Maar als premier belt, krijgt hij het domein”

Hasselt

Op Radio 1 verwees minister van Binnenlandse Zaken Verlinden woensdagochtend consequent naar coronavirus.be als dé overheidswebsite waar u alle info over de coronaregels terugvindt. Alleen blijkt die website een lege doos, geregistreerd door een Nederlandse software ingenieur die 1.000 euro voor het domein vraagt. “Behalve als de premier het vraagt.”

“Coronavirus.be, daar moet u zijn voor alle informatie over essentiële reizen en de verklaring op eer”, zo verkondigde minister Annelies Verlinden (CD&V) de voorbije dagen herhaaldelijk op de radio. “Een foutje, waar ik het kabinet van de minister van op de hoogte heb gebracht”, zegt Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum. “Al sinds het begin van de pandemie is info-coronavirus.be dé overheidswebsite waar burgers alle informatie over de coronaregels terugvinden.”

Wie naar coronavirus.be surft, krijgt enkel te zien dat de website te koop staat.  rr

Op 30 januari 2020 - vier dagen voor de eerste besmetting in België - registreerde de FOD Kanselarij van de Eerste Minister in opdracht van de FOD Volksgezondheid de website info-coronavirus.be en een aantal variaties daarop. De overheid greep naast coronavirus.be, dat tien dagen daarvoor was geregistreerd door een alerte Nederlandse software-ingenieur. Wie naar coronavirus.be surft, vindt daar enkel de melding dat de website te koop staat.

Mailtjes van Belgen

“Voor 1.000 euro gaat het domein de deur uit”, vertelt de Nederlandse eigenaar, die wel vaker interessante webadressen registreert. “Toen het virus begin vorig jaar in China oprukte, ben ik gaan kijken welke domeinen nog beschikbaar waren. Coronavirus.nl, .fr en .com waren al geregistreerd door de overheden van die landen, maar de Belgische variant bleek tot mijn eigen verbazing nog beschikbaar. En dus heb ik het gekocht. Voor een euro of twintig.”

Vandaag vraagt de Nederlander het vijftigvoudige van dat bedrag. “Als het voor commercieel gebruik is, vind ik dat een eerlijke prijs. Heel veel mensen surfen dagelijks naar coronavirus.be voor informatie. Mijn mailbox puilt uit met berichtjes van Belgen die vragen of ik geen verklaring van eer wil opsturen. Ze zijn ervan overtuigd dat het domein geregistreerd is door de overheid.”

Hoewel de Nederlander nog niet door ons land werd gecontacteerd, wil hij best in overleg met onze regering gaan. “Als de Belgische premier het vraagt en mij de garantie geeft dat website niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, hoef ik er zelfs geen 1.000 euro voor. Ik sta open voor elk voorstel.”

Geen woekerprijzen

De Algemene directie Externe Communicatie van de FOD van de Kanselarij van de Eerste Minister, de dienst bevoegd voor de aankoop van webadressen, is van plan om contact op te nemen met de Nederlandse eigenaar. “We gaan het eerst aftoetsen met de FOD Volksgezondheid, maar de kans lijkt me groot dat er interesse is om dit domein over te nemen”, zegt Bart Van Herreweghe van de FOD Kanselarij. Hij voegt er evenwel aan toe dat de overheid nooit zal meegaan in een opbod. “Eigenaars worden bij een overname uiteraard vergoed voor hun kosten, maar we gaan geen woekerprijzen betalen. Het is en blijft belastinggeld.”

Minister Verlinden ten slotte laat weten dat ze zich op de radio inderdaad had vergist, maar voortaan altijd naar info-coronavirus.be zal verwijzen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws