Direct naar artikelinhoud
Economie

Vilvoorde heeft voorbehoud bij opvolger Uplace

Zo zou de opvolger van Uplace, Broeklin, er gaan uitzien.Beeld ORG

Donderdag moet de stad Vilvoorde haar advies indienen omtrent het openbaar onderzoek rond Broeklin. Die opvolger van het verguisde Uplace lijkt in hetzelfde sukkelstraatje te belanden.

Donderdag loopt het openbaar onderzoek af omtrent Broeklin. Het project in Vilvoorde kwam er nadat het shoppingcomplex Uplace ten onder ging aan een regen van negatieve adviezen. Broeklin is kleinschaliger en krijgt nu wel applaus van werkgeversorganisaties als Unizo, dat zich altijd kantte tegen Uplace. Ook de provincie Vlaams-Brabant gaf een positief advies, al leest haar advies wel als een ‘ja, maar’. Ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Vlaams-Brabant adviseert het project Broeklin gunstig, zij het ‘onder voorbehoud’. Er zijn een aantal punten die uitgewerkt dienen te worden, zo leert het advies. 

Donderdag zal ook de stad Vilvoorde haar advies indienen bij de gemeente Machelen, die het openbaar onderzoek leidt. Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) heeft een mobiliteitsstudie bestelt bij consultingbureau Oran, met medewerking van onder meer mobiliteitsexpert Dirk Lauwers. Uit hun rapport blijkt dat Broeklin evenzeer een verkeersinfarct dreigt te veroorzaken als het initiële Uplace-plan. 

De geplande parkeerruimte voor 4.500 voertuigen is te groot om ontradend te werken. Er wordt wel gemikt op een geleidelijke afbouw van de parkeermogelijkheden in ruil voor een betere ontsluiting met het openbaar vervoer. Maar de mobiliteitsexperts hebben daar grote vragen bij. 

Burgemeester Bonte stelt dat het rapport voldoende onderbouwd is om vraagtekens te plaatsen bij de haalbaarheid. Hij wou nog niet kwijt of er een negatief advies kwam, maar dat is in deze fase ondergeschikt. De onderbouwing van het advies is wel noodzakelijk om beroep aan te tekenen als de Vlaamse regering haar goedkeuring zou verlenen aan het project. Zoals het er nu naar uitziet stevent Broeklin in zijn huidige opstelling af op een nieuwe juridische veldslag.