Direct naar artikelinhoud
Media

VTM haalt Matthijs van Nieuwkerk binnen

De presentator van De Wereld Draait Door komt naar Vlaanderen. 'Ik droom allang van een Vlaams avontuur.'Beeld BNNVARA

Verrassende zet in tv-land: Matthijs van Nieuwkerk gaat dit voorjaar nog een popquiz presenteren op VTM. Nadat hij een jaar geleden ei zo na een talkshow op de VRT presenteerde, slaagde VTM er nu in om hem te strikken.

Muziekliefhebbers die zin hebben om eens in tv-studio te staan met Matthijs van Nieuwkerk, kunnen zich vanaf vandaag aanmelden bij VTM. De presentator presenteert er dit voorjaar nog Popquiz, een programma waarin duo’s hun muziekkennis mogen etaleren in de strijd voor de titel van Popquiz-kampioen. Onder leiding van Van Nieuwkerk dus, de tv-maker die dankzij De Wereld Draait Door ook veel fans in Vlaanderen heeft.

“We waren op zoek naar de best denkbare presentator voor dit programma”, legt Tom Lenaerts uit, die met het productiehuis Panenka (dat hij met Kato Maes oprichtte) Popquiz maakt voor de commerciële zender. “Dan kom je al snel bij hem uit, want hij is toch een van de beste tv-makers van de Lage Landen en ook nog eens zot van popmuziek. Dus heb ik maar mijn stoute schoenen aangetrokken en hem enkele maanden geleden opgebeld. Je kunt het maar vragen. Het was eerlijk gezegd ook zonder veel illusies dat ik Matthijs opbelde, want zowat alle Vlaamse mediahuizen hebben de voorbije jaren geprobeerd om hem te strikken.” 

Maar het telefoontje kwam op het goede moment: de vraag van Lenaerts viel meteen in goede aarde. “Het was een heel fijn contact”, zegt Lenaerts. “Hij was ook onmiddellijk enthousiast over wat we van plan waren.”

In het persbericht van VTM noemt de zestigjarige Van Nieuwkerk zijn muzikale en televisionele uitstap naar Vlaanderen logisch. “Wie mij de laatste jaren een beetje gevolgd heeft en misschien zelfs toevallig mijn laatste programma Matthijs gaat door (zijn nieuwe programma dat sinds kort op de Nederlandse tv loopt, red) heeft gezien, weet dat ik zonder muziek nauwelijks kan leven. Het is ook geen geheim dat ik al lang droom van een Vlaams avontuur. Dus toen Tom me vroeg of ik erover wilde nadenken om Popquiz te presenteren, was dat een feestdag. Want ik ben ook nog eens gek op quizzen. Nou ja, soms zit het mee!”

VRT-talkshow

Dat het Vlaamse avontuur nu pas start, komt ook mede door de open oorlog aan de VRT-top eind 2019. Van Nieuwkerk was toen in verregaande onderhandelingen om samen met Evi Hanssen een talkshow te presenteren op Eén. Die  zou voor Van Nieuwkerk een mooie opvolger zijn voor De Wereld Draait Door, de talkshow die hij vijftien jaar presenteerde en waar hij maart vorig  jaar mee stopte. Maar de ruzie aan de top gooide roet in het eten, want het was de ondertussen vertrokken directeur Media en Productie Peter Claes die de gesprekken met Van Nieuwkerk voerde.

Die plannen waren nochtans al vrij concreet, verklaarde Hanssen een maand geleden nog in Humo. “Matthijs houdt van België en Vlaanderen, en we hebben altijd goed samengewerkt (Hanssen was lang tafeldame bij ‘De Wereld draait door’, red). Maar in 2019 is er van alles gebeurd bij de VRT en is het niet doorgegaan.” 

Toen Claes op non-actief werd gezet, kregen de gesprekken geen vervolg. Meteen mocht Van Nieuwkerk, die de vele discussies in Nederland over zijn loon ook moe was, zijn zoektocht naar een pied-à-terre in zijn geliefde Antwerpen stoppen.

Dat Van Nieuwkerk dan nu op VTM gaat presenteren is verrassend, want met zijn profiel en verleden verwacht je hem wellicht ook eerder op de VRT. 

“Dat is misschien zo”, zegt Lenaerts. “Maar misschien vinden sommige mensen dat ook van ons. Het is ook de eerste keer dat wij met Panenka een programma maken voor VTM. Maar we willen gewoon een zo goed mogelijk programma maken dat bij ons DNA past, en dat is hier het geval. Dat is nu dus voor VTM. En Matthijs vond ons programma-idee dus ook onmiddellijk goed.”

De opnames voor het nieuwe programma staan binnen enkele maanden gepland. Wanneer Popquiz  dit voorjaar op VTM start, is nog niet bekend.