Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Leider Proud Boys blijkt FBI-informant die 13 mensen hielp veroordelen

Leider Proud Boys blijkt FBI-informant die 13 mensen hielp veroordelen
Beeld EPA

Enrique Tarrio, de leider van de extreemrechtse groepering Proud Boys, werkte meermaals undercover voor de FBI nadat hij in 2012 gearresteerd werd. Dat blijkt uit rechtbankdossiers, zo meldt The Guardian. Mede dankzij Tarrio’s medewerking werden 13 mensen vervolgd.

In een hoorzitting in Miami in 2014 beschrijven zowel een openbaar aanklager, een FBI-agent als Tarrio’s eigen advocaat zijn undercoverwerk. Volgens hen had hij de autoriteiten geholpen om maar liefst 13 mensen te vervolgen in verschillende zaken rond drugs, gokken en mensensmokkel. Dat staat te lezen in een transcriptie die Reuters in handen kreeg.  In ruil voor zijn medewerking vroegen de openbare aanklager en Tarrio’s advocaat strafvermindering.

Tarrio (36) is een omstreden figuur, als leider van de Proud Boys, die hen aanvoert in hun strijd tegen de linkse ‘antifa’-beweging. De Proud Boys stonden lang bekend als de trouwste aanhangers van voormalig Amerikaans president Donald Trump, en heel wat van hen namen ook deel aan de bestorming van het Capitool begin dit jaar.

De transcripties die Reuters openbaar maakte, zijn opmerkelijk omdat ze tonen dat uitgerekend de leider van een groep die nauwlettend in de gaten gehouden wordt door de autoriteiten in het verleden diezelfde autoriteiten hielp bij criminele onderzoeken.

In een interview met Reuters ontkende Tarrio ooit undercover te hebben gewerkt, of te hebben meegewerkt in rechtszaken tegen anderen. “Ik weet hier niets van”, zei hij, gevraagd naar de transcriptie. “Ik kan me hier niets van herinneren.”

Leider Proud Boys blijkt FBI-informant die 13 mensen hielp veroordelen
Beeld EPA

De politie van Washington arresteerde Tarrio begin januari bij zijn aankomst in de stad, twee dagen voor de bestorming van het Capitool. Hij had twee illegale patroonhouders op zak.

Hoewel Tarrio niet deelnam aan de bestorming, werden minstens vijf leden van de Proud Boys aangehouden voor hun aandeel. Volgens de FBI was Tarrio’s arrestatie een poging om de situatie te ontmijnen. Dat draaide anders uit, weten we inmiddels.