Direct naar artikelinhoud
Moskee

Moskee dreigt erkenning te verliezen na homofobe uitspraken van imam

Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren.Beeld Google Maps

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil de erkenning van de Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren intrekken na enkele homofobe uitspraken. De imam van de moskee deelde op zijn Facebook een bericht dat “op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt”, klinkt het. De imam zou bovendien iemand bedankt hebben die reageerde op het bericht dat “homoseksualiteit een virus is van het kapitalisme en de democratie”.

Daarnaast zou de officiële Facebook-pagina van de moskee een lang bericht van de Turkse Diyanet gedeeld hebben, waarin werd uitgelegd dat homoseksualiteit in de islam verboden is omdat het de toekomst en de familie ondermijnt en zo dus een van de grootste bedreigingen is voor de maatschappij.

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren “zal zich ernstig beraden” over de Yesil Camii-moskee, laat burgemeester Alain Yzermans (sp.a) weten. Staatssecrataris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft dan weer beslist om de verblijfsvergunning van de Turkse imam niet te verlengen. “Wie haat komt zaaien in onze maatschappij heeft hier geen plaats.”

De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg in oktober 2020 een aanvraag om de verblijfs- en arbeidsvergunning van de imam in kwestie te verlengen. Daarop voerde de DVZ een onderzoek uit, waaruit is gebleken dat de betrokkene de openbare orde of de nationale veiligheid kan schaden, stelt Mahdi.