Direct naar artikelinhoud
AchtergrondBV's op datingsites

Hoe vind je in godsnaam een lief als BV? ‘‘Sturen ze voor mij of voor StuBru?’, dacht ik’

Flo Windey, Conner Rousseau en Lynn Wesenbeek.Beeld RV

De Britse superster Sam Smith heeft een Tinder-profiel aangemaakt, zo meldt The Sun. Beroemdheden die op een dating-app zitten: het intrigeert. Want ja, hoe vind je in godsnaam een lief als bekend figuur?

“Sam is nu al een hele tijd single en de vrienden van de zanger willen daar verandering in brengen. Met Sams toestemming hebben ze een profiel op Tinder gecreëerd”, zegt een bron aan The Sun. “Ze hopen dat de zanger een goed lief kan vinden die geen zak geeft om bekendheid en alles wat ermee gepaard gaat.”

Wie in de buurt van Londen door Tinder swipet, treft dus misschien de non-binaire nachtegaal aan. Wil je in Vlaamse contreien een BV op de dating-app spotten, dan ben je er vrijwel aan voor de moeite. Bekende figuren staan huiverachtig om zich op Tinder en co. te wagen, zo leert een belronde. Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau zal u er niet op aantreffen: “Ik ben niet echt op zoek, maar heb er wel al gesprekken over gehad met andere BV’s – ik haat die term trouwens. De meesten raden datingsites echt wel af.”

“Of ik bang ben dat mensen me opzoeken of contacteren louter omwille van mijn bekendheid? Toch wel ja”, zegt Rousseau. “Ik hoop dan ook dat het gewone leven snel hervat en dat ik ‘in het echt’ mensen kan ontmoeten. Al zal dat ook spannend zijn. Voor corona was ik eigenlijk niet bekend en ging ik graag uit. Zal ik dat nog altijd zorgeloos kunnen?”

Presentatrice Flo Windey spendeerde afgelopen zomer welgeteld één avond op Tinder. Ze zat op een terrasje met vrienden, iedereen vertelde over Tinder-avonturen en uiteindelijk zwichtte Windey om de app ook te installeren. “Met vrijwel iedere persoon die ik naar rechts swipete, had ik een match. Ik kreeg ook meteen superveel berichten, maar ik klapte toe. ‘Sturen ze voor mij of voor StuBru?’, dacht ik. Uiteindelijk heb ik Tinder nog een week op mijn gsm laten staan om het dan te verwijderen. Ik denk niet dat ik er een lief zou kunnen vinden.”

De non-binaire nachtegaal Sam Smith zoekt een lief via Tinder. ‘Ik snap niet goed wat Smith daar zoekt’, zegt seksuologe Rika Ponnet.Beeld EPA

U denkt misschien: hoezo, die Bekende Vlamingen hebben moeite met daten? Die moeten toch maar met hun vingers knippen en kunnen iedereen krijgen? Dat is een grote misvatting, zegt seksuologe Rika Ponnet, die ook het relatiebureau Duet runt. “Tijdens de afgelopen coronamaanden heb ik twee BV’s begeleid in de zoektocht naar liefde en het is verdorie niet eenvoudig. Ofwel kicken mensen op hun bekendheid, ofwel zijn ze dermate geïntimideerd door die status dat ze zich in een onderdanige positie wrikken. Soms is er ook sprake van competitie, dan wil de ander de celebrity overtroeven in kennis en prestaties.”

Een laatste groep wijst BV’s gewoon meteen af. Ponnet: “Veel mensen weigeren dates met bekende figuren. Ze associëren hen met een levensstijl die niet spoort met klassieke relatieverwachtingen. Ten onrechte trouwens, de meesten van hen leiden een zeer sober leven en huiveren van spotlights op hun privé.”

“What if you had it all, but nobody to call?” Sam Smiths collega Justin Bieber zong het afgelopen najaar nog in zijn megahit ‘Lonely’: het is soms verdomd eenzaam in bekendere regionen. “Willen ze mij, of is het mijn bekendheid? Die voortdurende worsteling bemoeilijkt het datingleven van Bekende Vlamingen”, zegt Ponnet. “Je wilt dat ergens uitvissen, maar zeker op Tinder lijkt me dat moeilijk. Ik snap niet goed wat Sam Smith erop zoekt.”

Ja maar, hoe leer je dan nog iemand kennen? Gewoon niet, zegt Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert, die ook vrijgezel is. “Tinder of geen Tinder: in coronatijden is daten gewoon onmogelijk, waardoor we gedoemd zijn om tijdens deze periode single te blijven.”

Sommigen proberen het toch. Via sociale media krijgt VRT-bestuurslid Lynn Wesenbeek regelmatig vragen om eens af te spreken: “Vroeger was dat om te gaan eten of voor een apero, tegenwoordig is het een uitnodiging om te gaan wandelen. (lacht) Pluim voor hun moed en dank voor het compliment, maar ik ga daar nooit op in.”

Flo Windey: “Om eerlijk te zijn? Ik vind het wel gezellig zo zonder lief.”