Direct naar artikelinhoud
PolitiekMaatregelen

Minister-president Jambon (N-VA): ‘Cijfers zijn niet van die aard om te panikeren’

Minister-president Jan Jambon.Beeld Thomas Sweertvaegher

Een nieuw rapport toont hoe de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus over een maand dominant zal worden in ons land. In dat geval volstaan de huidige maatregelen niet om de epidemie onder controle te houden. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet verstaan in De Ochtend  dat ‘drastische maatregelen’ niet aan de orde zijn. ‘De cijfers die wij krijgen, zijn niet van die aard om te panikeren.’

en

Nu experten waarschuwen voor de besmettelijkheid van de Britse en andere coronavarianten, is er volgens Jambon nog geen reden tot paniek. “We zitten in een opwaartse tendens in de cijfers, maar nog niet in de grote getallen.”

Ruimte voor nog strengere maatregelen, is er amper, laat Jambon verstaan. “Veel marge is er niet. We willen de bedrijven en de scholen openhouden en ervoor zorgen dat ons gezondheidssysteem niet inzakt. Die strategie moeten we aanhouden, want een van die drie zaken niet kunnen doen, zou verschrikkelijk zijn.”

Jambon hamert op het belang van het naleven van de bestaande maatregelen. “Ongeveer alles is al toe, behalve wat vitaal is voor onze samenleving. We kunnen maatregelen nemen, maar je moet ook de geestelijke gezondheid van de mensen in het oog houden.”

In het nieuw rapport dat gisteren werd vrijgegeven, staat onder meer dat de Britse variant 65 procent besmettelijker is dan de variant die hier gewoonlijk circuleert. “Daar moeten we mee aan de slag”, reageert Jambon. “Dat gaat in de richting van meer testen en het 10 dagen isoleren van wie besmet is met de Britse variant, zodat ze het niet kunnen doorgeven.”