Vandenbroucke scherp voor AstraZeneca: ‘Geen begrip voor volstrekt gebrek aan transparantie’

 ©  BELGA

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kregen vragen over de vaccinatiestrategie in de Kamer. De Croo maant aan tot voorzichtigheid met betrekking tot de mutaties, Vandenbroucke legt zich niet neer bij het gebrek aan transparantie van AstraZeneca.

mg
Bron: BELGA

Volgens Vandenbroucke is er veel onzekerheid rond de vaccinatiestrategie door de houding van AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmagigant liet vorige week weten dat het niet de beloofde hoeveelheid vaccins zal kunnen leveren in het eerste kwartaal.

Ons land steunt de Europese Commissie in dat dossier, benadrukte Vandenbroucke. ‘We kunnen begrip hebben voor moeilijkheden op het vlak van productie, maar niet voor een volstrekt gebrek aan transparantie’, zei hij. België steunt ook de nieuwe regeling die de Europese Commissie wil uitwerken met betrekking tot de export van Europese vaccinaties die bedoeld zijn voor Europeanen. De Commissie wil de uitvoer ook controleren. ‘Dat is absoluut noodzakelijk.’

Tegelijkertijd nuanceerde de minister de alarmerende berichten over het AstraZeneca-vaccin. ‘AstraZeneca is goed voor vijftien procent van de leveringen die voor Europa besteld zijn. De EU heeft drie keer meer besteld dan er Europeanen zijn.’

Vandenbroucke wees er in Het Journaal ook op dat er nog onzekerheid is over hoe goed dit vaccin werkt bij 65-plusser. Daar zou vrijdag mogelijk meer duidelijkheid over komen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap beslist dan over de goedkeuring van het vaccin. Vandaag adviseerde de Duitse vaccinatiecommissie nog om het vaccin enkel aan mensen jonger dan 65 te geven.

De Croo roept op tot voorzichtigheid

Premier De Croo zei in de Kamer dat de situatie met betrekking tot de buitenlandse varianten van het coronavirus ‘zeer delicaat’ is. ‘Voorzichtigheid moet onze leidraad zijn’, klonk het.

Daarom is De Croo voorzichtig om kappers en andere contactberoepen groen licht te geven om terug te mogen openen. ‘De enige manier is de absolute eerlijkheid: de niet-medische contactberoepen zijn de eerste prioriteit, maar zij kunnen ten vroegste op 13 februari heropenen als de cijfers verbeteren’, herhaalde hij wat vorige week vrijdag is afgesproken in het Overlegcomité.

Tegelijkertijd moet er ook rust zijn in de communicatie, vindt de premier. ‘Laten we ons allemaal beperken tot de zaken waar we feiten voor hebben. De situatie in ons land is niet zo moeilijk als in veel andere ons omringende landen, en voorzichtigheid en rust zullen ons helpen om die voordelige situatie te kunnen behouden.’