Direct naar artikelinhoud
Coronacrisis

Collectief trekt naar Grondwettelijk Hof tegen quarantaineregels: ‘De overheid blijft de democratie ontwijken’

Wetenschapsfilosofe Karin Verelst en advocaat Jan De Groote.Beeld Marc Baert

Het collectief ‘Geen vodje papier’, dat eerder naar de Raad van State trok om de avondklok aan te vechten, start nu ook een procedure tegen de quarantainebesluiten van de Vlaamse en Brusselse overheid. De regelgeving rond de verplichte quarantaine is in strijd met de grondwet, zeggen advocaat Jan De Groote en wetenschapsfilosofe Karin Verelst. “De regels zijn te vaag en dus willekeurig.”

Quarantaine en zelfisolatie zijn belangrijke wapens in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. “Dat zal je ons nooit horen tegenspreken”, zegt Karin Verelst. Toch maken zij en Jan De Groote zich zorgen over de grondrechten van burgers. De Groote: “De coronapandemie lijkt een vrijbrief om maatregelen te nemen, zonder dat men nadenkt over de bescherming van de grondrechten van burgers.”

Zo vindt het collectief de begrippen in de wetteksten van het Vlaamse ‘quarantainedecreet’ en de Brusselse quarantaine-ordonnantie te vaag. “In het oorspronkelijke preventiedecreet moest een ambtenaar-arts zich komen vergewissen van je gezondheidstoestand voor je in quarantaine werd geplaatst. Je kon zelfs in beroep gaan tegen de beslissing van die arts, door een aangetekend schrijven te sturen naar een college van artsen. Maar voor corona lijken al die waarborgen ineens niet meer te gelden. Er is geen beroep mogelijk tegen een opgelegde zelfquarantaine. Je staat compleet rechteloos, maar je kan wel een gevangenisstraf krijgen als je je er niet aan houdt.”

Het Grondwettelijk Hof buigt zich op 3 maart over het verzoek tot schorsing van het Vlaams decreet. Voor de zitting over de Brusselse ordonnantie is nog geen datum bekend.