Direct naar artikelinhoud
CoronavirusExperts

Ook Open Vld-voorzitter Lachaert is kritisch voor corona-experts: ‘Geen onzekerheden rondstrooien’

Egbert Lachaert.Beeld thomas sweertvaegher

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert uit zijn ongenoegen over de communicatie van de virologen en andere corona-experts. Hun media-optredens zijn al te vaak verwarrend en pessimistisch, klonk het op Radio 1. Ook bij MR-voorzitter Bouchez was gisteren hetzelfde geluid te horen.

“Ze zitten elke dag, elke avond, in tv-programma’s, vaak met tegenstrijdige berichten en altijd pessimistisch”, luidt de kritiek van Lachaert. “Er kunnen wetenschappelijke reflecties gemaakt worden, maar ik heb me geërgerd aan de info die werd rondgestrooid over onder meer de varianten en vaccins. Ze moeten geen onzekerheden rondstrooien als ze het zelf niet weten. Let daar toch mee op nu we op een breekpunt zitten bij de mensen.” 

Ook Bouchez kritisch

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was gisteren niet te spreken over de uitspraak van viroloog Marc Van Ranst dat er momenteel ‘eigenlijk geen perspectief is’ voor de kappers om binnenkort weer te mogen openen. “Is er een soort toverspreuk om het virus te verspreiden? Ik denk dat we serieus moeten blijven en een duidelijke uitleg moeten geven”, zei Bouchez in Terzake.

Bouchez vindt dat Van Ranst zich loyaler moet opstellen ten aanzien van de regeringsbeslissingen. “Als je ervoor kiest om adviseur te zijn, geef je advies, maar de politiek beslist. En daar moet jij je naar schikken”, zei hij. “Als je het daar niet mee eens bent, kun je kiezen voor vrijheid maar je kunt niet beide doen: je moet kiezen. Marc Van Ranst moet, zolang hij voor de regering werkt, in de media oproepen tot wat de regering beslist heeft. Als je dagelijks, echt elke dag op televisie komt, dan is dat niet langer je mening geven maar actievoeren.”

De viroloog haalde de schouders op bij die kritiek. “Ik heb mezelf nog nooit uitgenodigd”, zegt hij. Bovendien zitten hij en zijn collega’s in televisiestudio’s “op basis van onze expertise. En we zullen dat blijven doen.”